La Creu Roja de Reus i la creació el 1907 de la secció del Cos de Bombers

La Creu Roja de Reus va arribar a superar els 240 associats, on es podien trobar metges, militars, sacerdots, mestres o comerciants. La seva primera seu va ser el palauet del carrer de Sant Joan La crònica

19 mayo 2017 16:12 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Assemblea local de la Creu Roja de Reus es va constituir el 10 de novembre de 1910, tot i que venia funcionant des de feia uns anys. El seu primer president va ser el catedràtic de l’Institut Nacional de Segona Ensenyança de Reus, Manuel García Molina. El naixement d’aquesta agrupació va tenir lloc quan un grup de persones, amb finalitats altruistes, es van constituir en continuadors de la labor iniciada per Henry Dumant l’any 1864, tasca reconeguda en el Conveni de Ginebra.

La Creu Roja estava formada per socis protectors i actius. L’any 1910 va arribar a superar la xifra de 243 associats, on es podien trobar des de metges, veterinaris, militars, sacerdots, mestres, comerciants, artesans, administratius, obrers artesans, peons dels diferents oficis, etc. L’Assemblea local de la Creu Roja va tenir el primer domicili al carrer Sant Joan 32, avui en dia el palauet al costat del vell Hospital Sant Joan que acull l’Agència Reus Promoció i que era conegut com a Institut Antituberculós. La part baixa estava dedicada a la seu, on es guardaven els estris que disposava la institució, mentre que la primera planta era l’estatge de la Junta de Govern.

Posteriorment es van traslladar al que, fins fa poc, va ser el seu ‘Cuartel General’, ubicat al carrer dels Jutjats. Es tractava d’una gran instal·lació que disposava d’un gran pati central amb sortida al carrer dels Jutjats. Aquestes instal·lacions disposaven d’oficines d’administració, sala d’operacions, sala de cures, llits, assistència sanitària, biblioteca i estatge per la tropa, i la llar del Conserge, etc.

Molts actes

Darrerament hi van fer la mili molts joves. També es feien celebracions de nois i noies, festes civils i castrenses, dintre d’un ambient familiar. Més activitats com: revistes de tropes, premis, recompenses, sempre envoltant les dependències, com aquarterament, amb la tropa i material com les ambulàncies.

Durant molts anys també va ser testimoni de moltes activitats i assajos de la banda de Cornetes i Tambors, que eren molt familiars en tot tipus de festes, processons, desfilades, festes majors, el Cós Blanc, etc. El veïnat havia d’aguantar la ‘murga’ dels assajos, a cops de cornetes i tambors.

Servei d’ambulància

El servei d’ambulància es feia notar, amb la secció motoritzada amb motos Vespa cobrint el servei d’auxili en carretera, molt important de cara ciutadà per les prestacions que oferia. Va ser un pou d’activitat que es van avançar en el temps i que va deixar una gran petjada. Un dels seus promotors va ser el senyor Pere Huguet Rivas, i altres col·laboradors com Fernando Grugués, Ramon Amenós, Monteverde, etc. A més, van ser molts els voluntaris que van col·laborar en les activitats.

El servei de la secció de Bomber es va establir l’any 1907, la formació del qual va quedar immortalitzada davant del Teatre Circ, en una de les poques fotografies que deixen constància. Els seus membres anaven totalment equipats i disposaven de cascos i estris per lluitar contra els incendis com podien ser pics, pales, cordes, etc.

També hi col·laboraven plenament amb el servei de bombers voluntaris que tenia l’Ajuntament de Reus, institució que va ser creada l’any 1930. El seu fundador va ser l’arquitecte Antonio Sarda Bultó i va desenvolupar una gran activitat i modernització del material de què disposava. L’any 1915 va quedar redactat i institucionalitzat el servei de la Secció de Bombers de l’Assemblea Local de la Creu Roja de Reus, desenvolupant gran activitat i gran ajuda als bombers voluntaris que disposava l’Ajuntament de Reus.

Cessió d‘un casc al museu

Precisament, fa pocs dies que es va conèixer la notícia, de la donació, per part d’un reusenc, al Museu Municipal de Reus d’un casc de bombers ‘supervivent’ testimoni de la creació del Cos de Bombers de la Creu Roja de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari