Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Diada del Mercadal tornarà a reunir les colles castelleres més destacades

Xiquets de Reus, Vella de Valls, Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Jove de Tarragona i Capgrossos de Mataró hi seran

Diari de Tarragona

Whatsapp
Els caps de colla de les colles participants, ahir a la seu dels Xiquets de Reus. Foto: alfredo gonzález

Els caps de colla de les colles participants, ahir a la seu dels Xiquets de Reus. Foto: alfredo gonzález

La tretzena edició de la Diada Castellera del Mercadal tornarà a aplegar a Reus el 7 d’octubre algunes de les millors colles del panorama casteller. A més dels Xiquets de Reus, amfitrions i promotors de la diada, la històrica plaça castellera del Mercadal acollirà els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 la diada inclou 5 colles convidades a més de la local, una més del que ha estat habitual en les darreres edicions d’aquest esdeveniment casteller.
 
L’ alcalde Carles Pellicer, la regidora de Cultura Montserrat Caelles, i els presidents i caps de colla dels Xiquets de Reus i de les colles convidades van presentar ahir al local de la colla reusenca del carrer de Rosich els detalls i funcionament de la diada prevista a principis d’octubre. 
 
Coincidint amb la capitalitat cultural de Reus, participaran 6 colles, una més que les darreres edicions
L’alcalde va remarcar l’alt nivell de les colles convidades i la gran trajectòria de la colla local en els darrers anys, a la qual ha agraït i reconegut els esforços realitzats al llarg d’aquests anys per mantenir i projectar Reus com una de les places imprescindibles i més destacades del calendari casteller de Catalunya. Pellicer va recordar que en aquest any 2017 Reus és Capital de la Cultura Catalana i que les expressions de la cultura popular i tradicional com els castells tenen també un espai molt rellevant en la programació cultural de la ciutat, en què destaca la Diada del Mercadal.
 
La Diada del Mercadal, de realització biennal, s’ha consolidat al llarg dels anys com una de les diades més destacades del calendari casteller, ja que acostuma a deixar diverses construccions de màxima dificultat que en alguns casos han passat a la història dels castells. És el cas de la segona edició (el 1995) en què es va veure un pilar de set amb folre descarregat després de 26 anys de l’últim que s’havia completat i que en aquella Diada del Mercadal van recuperar els Castellers de Vilafranca, que en aquells moments marcaven una important diferència respecte a la resta de colles pel que fa a l’execució dels espadats.
Ens els darrers anys s’ha consolidat com una de les diades destacades del calendari
 
Més tard, el 1999, la Diada del Mercadal va registrar els primers castells de gamma extra d’aquesta diada, amb els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa com a protagonistes.

La diada més recordada

La del 2001 és una de les jornades del Mercadal més recordades: la Colla Vella de Valls va recuperar per primera vegada al segle XX un castell realment singular, el nou de vuit, mentre els Minyons convertien el quatre de nou sense folre en el millor castell assolit mai en aquesta diada.
El 2009 la Diada del Mercadal va deixar un cinc de vuit amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca, els quals dos anys després carregaven un quatre de nou sense folre. 
 
A l’edició del 2013 els Xiquets de Reus van poder assolir per primera vegada a la Diada del Mercadal un castell de nou, en concret un tres de nou descarregat. 
 
Finalment, a la darrera edició el Mercadal va veure per primera vegada un quatre de nou amb el pilar, completat per la Colla Vella de Valls, mentre els Xiquets de Reus van tornar a descarregar un tres de nou, van completar un cinc de vuit i van carregar un quatre de nou.

Temas

Comentarios

Lea También