La Festa Major de Misericòrdia es dividirà en cinc espais i els actes requeriran de reserva prèvia

L’Ajuntament adapta la festa amb aforaments limitats i entrades gratuïtes. Hi haurà Ball Solemne de l’Àguila i actuació de lluïment de part del Seguici. La baixada del Diables, en dubte

09 septiembre 2020 15:55 | Actualizado a 16 septiembre 2020 17:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’un Sant Pere confinat els reusencs esperaven unes festes de Misericòrdia glorioses, que acabessin amb la fam de festa major que es cou a Reus des de principis d’estiu. Però el context pandèmic, tot i que ha millorat, no ha canviat prou per fer de Misericòrdia la Festa Major de l’any. Tot i això, «la festa major petita» serà més viva i participativa que Sant Pere, i per aconseguir-ho l’Ajuntament ha plantejat tot un seguit d’adaptacions del programa que es fonamenten en la divisió dels actes en cinc espais de la ciutat i en la limitació d’accés al públic a través d’entrades gratuïtes.

El Santuari de Misericòrdia, el Parc Sant Jordi, el Centre d’Art Cal Masó, El Mas Iglesias i l’espai de La Palma seran escenari de Misericòrdia 2020, que començarà divendres 18 i s’allargarà fins diumenge 27 de setembre. «Hem fet un treball de revisió dels actes i els espais», ha assenyalat el regidor de Cultura, Daniel Recasens, en la presentació del programa, afegint que des del consistori s’ha treballat en vistes que «la participació sigui tanta com sigui possible». Per aquest motiu s’han escollit aquests cinc espais, quelcom que, segons el regidor, permet, a la vegada «descentralitzar la festa del centre històric».

Amb tot, Reus podrà viure actes tradicionals amb alguns peròs. El tradicional ball solemne de l’Àgila de Reus enguany es farà al recinte exterior del santuari un cop acabi la missa. També la passada de lluïment del Seguici Festiu a la plaça del Santuari, tot i que només comptarà amb els balls i danses, ja que s’ha acordat que el bestiari i els Gegants restin exposats a Cal Massó perquè «és incompatible garantir les mesures de seguretat entre els seus portadors».

«Es tracta d’un programa divers i atractiu, on no hi faltaran les havaneres, els espectacles i la música tradicional», ha defensat Recasens, tot remarcant que «hem fet un pas endavant respecte Sant Pere, però la filosofia d’adaptar les festes a les circumstàncies i exigències del moment segueix».

En aquesta readaptació del programa, el regidor subratlla que s’han mantingut converses amb totes les entitats participants de la festa major «per tal de garantir que totes hi tinguin el seu espai». Exemple d’ell n’és l’adaptació d’alguns actes més típics, com l’Aplec Baix Camp de la Colla Sardanista Rosa de Reus, que celebrarà la seva 54a edició a la plaça del Santuari i se centrarà en el concert de cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove o el Lliurament dels Guardons de la Ciutat 2020, enguany un acte tancat al públic en general, que es podrà seguir en directe a través del web municipal.

Nous actes i formats

Aquesta Misericòrdia renovada amaga, també, novetats. A més de les ubicacions, hi haurà el tàndem satíric amb les canonades i versots del Canó de Festes i el Carro dels Romanços. Una unió de forces que es podrà veure a la plaça d’Anton Borrell el 22 i 23 de setembre. De l’altre, el Seguici Petit es traslladarà dels carrers del centre de Reus fins a Mas d’Iglesias, on hi farà una passada de lluïment. I tal com a Sant Pere petits i grans van enyorar veure en viu i en directe els elements del Seguici, aquests estaran exposats a Cal Massó durant una setmana, acompanyats de la música tradicional en directe.«Molts diran que per fer una festa en aquestes condicions seria millor no celebrar-la.

Nosaltres creiem que és el moment de la Festa Major i que tot allí que és possible cal fer-ho. Confiem en la cultura com una eina potentíssima per sortir de qualsevol crisi», defensà Recasens.

Per tal de mantenir viva la festa major i a la vegada garantir les mesures de seguretat i prevenció del contagi de la Covid-19, el consistori reusenc s’ha acollit al recurs de les invitacions per controlar l’aforament dels actes. Una acció que ja s’ha impulsat en altres ciutats del territori, com ara bé Tarragona, i ha donat bons resultats. Les entrades a tots els actes seran gratuïtes, i es podran adquirir a través del web de l’Ajuntament a partir de la setmana que ve. «Està clar que serà una festa major diferent, però serà plural i participada. No ens arraconarà com a espectadors i prou», reivindicà l’encarregat de cultura del govern reusenc.

La Baixada de Diables, pendent

A dia d’avui el programa de Misericòrdia 2020 està gairebé definit a falta de polir alguns detalls. Un d’ells, i no per això menys important, és la celebració o no de la Baixada del Ball de Diables. Un dels actes més representatius i estimats de la festa major.  Al respecte, Recasens ha explicat que el consistori està treballant amb la idea de realitzar la baixada, però que està pendent de rebre permisos de la Generalitat de Catalunya i de la decisió final del Comitè d’Emergències: «Sabem que és un punt importantíssim d’aquesta i treballem per assegurar que sigui possible amb les mesures que toquen. Hi ha una dificultat en la gestió del públic i de l’espai». Amb tot, el consistori posa principis de la setmana que ve com a data límit per assegurar si la baixada es celebrarà o no.

Quedarà pendent aquella Tronada que els reusencs es van reservar per Misericòrdia com a símbol de ciutat i superació de la pandèmia, a més de la Solemnitat que es va proposar per diferents membres del seguici, que esperaven aquestes dates per celebrar d’una forma ben grossa el que no es va poder fer per Sant Pere.

La CUP Reus ha celebrat el canvi de plantejament. Els cupaires es van mostrar molt crítics amb la gestió de Sant Pere 2020, perquè consideraven que s’havia plantejat per un públic molt limitat: del centre de la ciutat, a través de les xarxes i amb un pes rellevant dels actes religiosos. Ara aplaudeixen «que el govern proposi una Misericòrdia més participativa i descentralitzada».

Comentarios
Multimedia Diari