La Festa Major de Sant Pere s’encomana al campanar per unir la ciutat

La crisi sanitària de la Covid-19 ens ha portat a viure una Festa Major de Sant Pere històrica: sense Tronada o Seguici, però amb eines del segle XXI per mantenir-ne ben viu l’esperit

25 junio 2020 08:20 | Actualizado a 28 junio 2020 12:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Estem davant d’una Festa Major de Sant Pere històrica. Estranya, sens dubte, perquè hi faltarà l’olor de pólvora i l’eufòria de l’esclat de la Tronada, no veurem els més menuts mirar embadalits la magnitud dels Gegants i els altres elements del Seguici Festiu, ni ens mourem al ritme de la música dels diferents grups de danses populars. Tampoc hi haurà una plaça del Mercadal tenyida per la camisa avellana dels Xiquets de Reus, ni la plaça Llibertat serà el nucli musical dels concerts nocturn, quan el foc dels Diables i companyia deixen la tranquil·litat al carrer. Tot un seguit de decisions preses arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, amb dificultat i que «fan mal al cor», en paraules de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una entrevista al Diari.

Però Sant Pere és aquí i l’Ajuntament s’ha encomanat a les tecnologies del segle XXI per mantenir-ne ben viva la flama. Per això, tot i les circumstàncies, la Festa Major de Reus gaudeix d’una cinquantena d’esdeveniments adaptats als temps. Les pantalles, la participació on-line i tot un seguit d’emissions de records d’altres anys seran els protagonistes d’enguany. Els balcons serviran de llotja principal per aquells que vulguin gaudir a la fresca de les revetlles a la ràdio, o veure l’espectacle de llum i so «Il·luminem la festa major!», que diàriament, des del 23 i fins al 29 de juliol, a les 22:30 hores, converteix el Campanar de la Prioral de Sant Pere en aquell far on els ulls dels 104.000 reusencs hi troben aquell element comú per sentir que celebren Sant Pere units.

Amb tot això, es presenta una Festa Major atípica, sí, però més del segle XXI que mai. Després de l’il·lustre Pregó de la Festa Major a càrrec de la periodista Coia Ballesté Brunós que, acompanyat del lliurement del Tro de Festa, va donar el punt d’inici a Sant Pere, encara queden per endavant esdeveniments prometedors. Com ara bé la Música als Balcons, un concert conjunt a l’aire lliure el dissabte 27 de juny a les 12.00 h del migdia, des de finestres, balcons i altres espais oberts per omplir de música la ciutat amb la música del «Ball de la cadeneta» dels Nanos. També la celebració dels Cossos, el torneig de jocs tradicional característic del s.XIX, de forma on-line i amb vuit colles participants.

I com ho han estat durant el confinament, els balcons seran l’escenari d’expressió social, per això l’Ajuntament convida a guarnir-los perquè les façanes dels edificis de Reus llueixin com ho farien les seves places.

Mentrestant, el Canó de Festes es traslladarà, avui dijous, a les xarxes socials: les canonades d’enguany les farà la ciutadania, amb versos, música i sàtira. I després de gravar-les i penjar a les xarxes o enviar-les a l’IMRC, s’emetran a través del canal de Reus Cultura. L’Ofici de Completes, arribarà el dia 28 al vespre i mantindrà la seva essència, ja que és una celebració que inclou l’acte tradicional de les Tres Claus que ja s’ha desenvolupat cada any totalment a l’interior de l’Església Prioral de Sant Pere.

Com bé va dir el regidor de Cultura, Daniel Recasens: «serà un Sant Pere diferent, matisat i repensat. Fem que no sigui una renúncia sinó el mèrit de saber-nos responsables, de saber esperar el moment adequat per assaltar, de nou, la ciutat amb les danses, els esclats i tota la música».

Comentarios
Multimedia Diari