La Generalitat no reobrirà la carretera de Cornudella fins a final de juliol

Veïns i transportistes arriben al municipi a través d’una carretera habilitada després que, a finals de maig, hi hagués un despreniment a la via principal. Els treballs s’allargaran un altre mes

25 junio 2019 15:30 | Actualizado a 26 junio 2019 19:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La carretera de Cornudella de Montsant segueix tallada. Fa pràcticament un mes que es va produir un despreniment de pedres de grans dimensions a la C-242, entre Cornudella i la Venta del Pubill i, des de llavors, la principal via d’entrada al municipi està tancada a la circulació.

Mentre es realitzen els treballs adients per assegurar la zona i evitar futurs despreniments, la Generalitat va habilitar, a finals de maig, un camí alternatiu, amb previsió que la carretera principal reobrís en un mes. Passat aquest termini, tot segueix igual.

La carretera d'accés a Cornudella de Montsant, tallada fins dilluns

La carretera C-242 es manté tallada en tots dos sentits de circulació, al seu pas pel terme municipal de Cornudella de Montsant (Priorat), per l' esllavissada d'una gran roca que va tindre lloc divendres com a conseqüència de les pluges i, encara que avui ja s'ha retirat, encara hi ha perill de més esllavissaments.

Segons expliquen fonts del Departament de Territori, les actuacions encara s’allargaran un altre mes, situant-se a finals de juliol «si tot va sobre el previst», destaquen. En concret, s’està pendent de poder iniciar petites voladures per poder assegurar la zona.

«La via alternativa és estreta i ocasiona alguns problemes», destaca l’alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó. Durant la primera setmana posterior a l’incident, els desviaments per arribar al municipi eren, en sentit les Borges del Camp, a través d’Arbolí (11 quilòmetres), i en sentit Ulldemolins, per Morera de Montsant i Poboleda (23,7 quilòmetres). 

Passada una setmana, es va habilitar un camí ubicat a 250 metres de la Venta del Pubill que transcorre pel costat del riu Siurana i en paral·lel a la carretera C-242. Representen uns 600 metres de camí habilitat, una alternativa molt més bona que no pas passar per Arbolí o Poboleda, «però és molt estret», afegeix Salvadó.

Com ha pogut comprovar el Diari, poden passar dos cotxes, però amb força dificultats. Precisament per aquest motiu, s’han habilitat, en alguns punts, zones per poder deixar pas. «Els petits camions i furgonetes de subministrament sí que poden passar, però els camions ho tenen més complicat.

De fet, al municipi hi ha una empresa transportista que, a la Venta del Pubill, ha de traspassar la mercaderia d’un camió a un vehicle més petit, perquè sinó no passen», afegeix el batlle. Una situació similar viuen els alumnes de l’escola que, fins divendres, pujaven a Cornudella amb autocar. «L’autobús va fins a la Venta del Pubill, on hi ha un microbús i es fa el canvi. El primer dia, l’autocar va intentar passar pel camí... Van fer un grapat de maniobres!», narra Yolanda Martínez des del bar La Renaixença.

A més, el desviament causa algunes confusions entre els conductors. «Què ha passat a la carretera? Vull anar a Reus i no sé com fer-ho», preguntava un conductor que s’havia perdut entre les diferents indicacions.

«No està afectant gaire»

Malgrat tot, veïns de Cornudella asseguren que el municipi no s’està ressentint. Des de la Cooperativa, Marta Mestres explica que «la primera setmana sí que ho vam notar. La gent va anul·lar les reserves perquè, en aquell moment, l’alternativa era fer tomb, o bé per Arbolí o per Poboleda. Però des que van habilitar aquets camí, ja no hem notat res».

En la mateixa línia s’expressa Yolanda Martínez, del bar La Renaixença, que inicialment esperava que el municipi se’n ressentís, «però veig que la gent puja igual». «A nosaltres ens arriba cada dia pa de Cambrils», assenyala Anna Llombart, des del supermercat Coaliment. Destaca, però, que el pas és molt estret «i hi ha cotxes que han de fer marxa enrere per poder passar. Espero que s’arregli aviat i es normalitzi», afegeix. En canvi, Víctor Barrueco, del forn de pa Aimar, creu que puja menys gent al poble, sobretot, pel que fa als ciclistes. «I encara va per llarg. N’hi ha per tot l’estiu!», exclama.

Sense caixer automàtic

Els problemes de mobilitat a Cornudella se suma al tancament, ara fa pràcticament dos anys, de l’únic caixer automàtic que hi havia al municipi, que era de BBVA. Ara mateix, el caixer més proper a Cornudella i els municipis de la vora (com la Morera de Montsant, Arbolí o Ulldemolis) és el de les Borges del Camp.

Comentarios
Multimedia Diari