La Llotja de Reus canvia el mètode per fixar els preus perquè siguin 'més reals'

La institució reusenca amplia el nombre d'operadors del sector de la fruita seca i incorpora noveseines informàtiques

19 mayo 2017 23:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Llotja de Reus va estrenar ahir un nou mètode per fixar el preu dels fruits secs després de pactar-ho amb tots els agents que hi prenen part. Una de les principals novetats és que la institució amplia el nombre d’operadors dels sectors de l’avellana i l’ametlla participants fins a 27, el doble que hi havia fins ara.

«El nombre d’empreses que aportaran informació representen el 90% del sector. Per tant, el preu final serà el més real possible», manifestava ahir el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, el qual també destacava que la major participació millorarà, encara més, la seva transparència i independència. Cal puntualitzar que el nombre d’operadors pot continuar ampliant-se.

La posada en marxa del nou sistema sorgeix, en part, per acostar posicions amb Unió de Pagesos (UP). El sindicat sempre s’ha mostrat molt crític amb el paper de la Llotja de Reus a l’hora de fixar els preus dels fruits secs. Especialment polèmic va ser quan els pagesos van acusar la institució d’enriquir-se amb el preu de l’avellana. Tot i que les queixes s’han seguit produint, la situació s’ha anat reconduint fins arribar al moment actual.

«Volem donar un vot de confiança al nou sistema. Passats uns tres mesos ens tornarem a reunir amb el Departament d’Agricultura i la Llotja de Reus per valorar si funciona o no». Amb aquestes paraules es manifestava ahir el responsable nacional del sector dels fruits secs d’UP, Rafel Español, que es mostrava a l’expectativa del resultat que tindrà en el comportament dels preus el nous sistema. Tot i així estava convençut que la major presència d’operadors segur que comportarà la fixació d’uns preus més justos.

No obstant, el representat del sindicat d’Unió de Pagesos explicava ahir que un dels fronts que ara s’han de començar a treballar és el preu de les segones vendes perquè són els que poden treure un preu més just per als pagesos.

El nou sistema també amplia i automatitza l’ús de noves eines informàtiques que, a més a més, permet ponderar el resultat final en funció de la importància de les empreses i de les seves operacions. Tot i millorar l’anterior forma de funcionament, des de la Cambra de Comerç puntualitzaven que «els preus dels fruits secs de Reus continuen sent, segons els sondejos, els més representatius i utilitzats en els mercats català i espanyol i la referència a tot Europa».

Des de l’entitat cameral també afegien ahir en un comunicat enviat als mitjans de comunicació que «la Llotja de Reus és una institució independent del mercat, sota la gerència de la Cambra de Comerç, que segueix prestant així una funció pública a l’hora d’agilitzar i clarificar la comercialització dels productes del camp en benefici, de forma especial, dels petits productors agraris i ramaders».

Comentarios
Multimedia Diari