La Mare de Déu de l’Amargura de Reus es posa a punt

Reportatge. La imatge està en procés de restauració a càrrec 
de Taller Avall, des d’on preveuen que vegi la llum l’any que ve

31 marzo 2021 05:30 | Actualizado a 31 marzo 2021 08:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La imatge de la Mare de Déu de l’Amargura, una talla policromada que va sortir del taller de Claudi Rius, de Barcelona, el 1941, està en ple procés de restauració. L’equip de Taller Avall de Reus assegura que estarà enllestida la Setmana Santa de l’any que ve.

Des que la Mare de Déu de l’Amargura va aterrar al taller reusenc, els professionals encarregats d’aquesta tasca, l’Aleix, la Sara i el Carlos, s’han trobat amb moltes sorpreses. «Com que les processons al carrer no es duen a terme per la Covid, moltes entitats aprofiten per tractar tot el seu patrimoni», assenyalen.

La imatge religiosa, la qual pesa 400 kg, presenta intervencions puntuals de manteniment i, a l’hora de fer les proves de neteja per tal d’esbrinar quins eren els agents fiables amb els quals podien treure la brutícia, «ens vam trobar que el vestit de la Mare de Déu era irreparable», exposa l’Aleix Vall, al capdavant del taller. «L’haurem de reconstruir al mil·límetre», anuncia. Arxius antics els ajudaran a fer-ho. El pas (a més de les faldilles d’aquest) i la carrossa també es restauraran. Tot i que la feina no s’atura, el grup no s’atreveix a dir quan ho tindrà tot acabat. «Sabem que, amb la cadira, trobarem problemes. A més, volem millorar la portabilitat del pas, on sabem que n’hi haurà més de sorpreses; a sota hi haurà el daurat original i haurem de fer un marbrejat», afegeix.

Els orígens

La història que hi ha al darrere del pas de la Mare de Déu de l’Amargura es remunta a molts anys enrere. «La nostra feina implica estar envoltats d’historiadors i entitats. Per tant, restaurar una peça significa conèixer la seva història i per quines mans ha passat», fa saber Vall. El pas va néixer fruit de la iniciativa de la Sección Femenina local de FET y de las JONS i va ser cedida a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist (NSJ) de Reus als anys quaranta.

L’any 1948, la Confraria dels Estudiants (de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Institut Gaudí – el Salvador Vilaseca, en l’actualitat–) va sol·licitar la seva cessió a la Reial Congregació de la Puríssima Sang del NSJ, ja que no tenia pas propi i el 1949 van construir-ne un nou pas per a la imatge. L’any següent, en Dimarts Sant, va originar-se la Processó de l’Amargura, en la qual es va traslladar la Mare de Déu de l’Amargura des de l’antiga Ermita del Roser fins a l’institut esmentat. Els Estudiants van fer sortir el pas durant molts anys i el 1964 van fer desfilar ja el pas del Petó de Judes, elaborat per Ramon Ferran.

«Per aquells volts, la imatge va estar guardada durant molts anys, justament quan es van suspendre temporalment les processons, i en una situació de conservació millorable. Ja restaurada llavors, li van serrar la mà dreta i la van robar; aquesta, doncs, va haver de substituir-se per una de maniquí. A partir d’una fotografia de l’any 1943 i altres documents, l’haurem de reconstruir, també», va detallar.

Tot seguint amb la història, l’Asociación Cultural Raíces Aragonesas va formar la Confraria de la Mare de Déu de l’Amargura (1987) i va sortir per primer cop a la Processó del Sant Enterrament amb el pas. L’any 1993, aquest va passar a ser custodiat pel centre aragonès El Cachirulo. Aquesta entitat va impulsar d’allò més la processó de Dimarts Sant, tot acompanyant la imatge dels tambors de Calanda.

Veneració de la Imatge de La Verònica i altres actes

Vall, també al capdavant de la confraria La Verònica, recorda que, en el marc dels actes de Setmana Santa i fins l’abril, la Imatge de la Verònica restarà exposada a la veneració dels confrares i fidels a la capella dels Teixidors de la parròquia de Sant Joan Baptista de la ciutat. Des de l’entitat, de fet, se’n fa ressò de que és la primera vegada a la història, des de la fundació de la confraria l’any 1949, que la imatge es pot contemplar a la seva seu canònica, “podent-se així apreciar el valor artístic de l’obra de l’escultor J. M. Camps i Arnau”, apunten des de La Verònica.  

D’altra banda, el Cor D’Arezzo de la Confraria de la Verònica de Reus farà la seva presentació oficial aquest dimecres, dia 31 de març (Dimecres Sant), a les 19 hores a la parròquia sant Joan Baptista. El cor està format per 15 persones que, sota la direcció de la mestra Sílvia Virgili, estarà acompanyat de l’organista Josep Enric Peris. Els assistents en  l’acte veuran alternar-se composicions musicals amb fragments de poemes d’autors locals, els quals estan relacionats amb la Setmana Santa. El periodista Josep Baiges serà l’encarregat posar veu a aquests poemes. Prèviament, al concert es donarà la benvinguda als nous membres de l’entitat i es nomenaran els Confrares d’Honor d’aquest 2021.

L’acte se celebrarà segons les mesures sanitàries vigents i tot respectant l’aforament limitat. Per tant, caldrà inscriure’s prèviament per tal de confirmar l’assistència a través de l’adreça electrònica confrarialaveronicareus@gmail.com. L’esdeveniment, a més, serà emès en directe pel Canal de l’Arxiprestat de Reus i, posteriorment, es podrà trobar a les xarxes socials de la confraria.

Comentarios
Multimedia Diari