Más de Reus

La Mare de Déu de la Riera, l'ermita i la seva història de la mà de Pilarín Bayés

Les Borges del Camp. L’associació que vetlla pel temple compleix deu anys de la seva constitució

MONTSE PLANA

Whatsapp
L’actual ermita és una reconstrucció després de ser destruïda durant la Guerra Civil. FOTO: FABIÁN ACIDRES

L’actual ermita és una reconstrucció després de ser destruïda durant la Guerra Civil. FOTO: FABIÁN ACIDRES

La història de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp i la seva ermita serà il·lustrada amb els traços característics de Pilarín Bayés. Un projecte que ha estat engegat per l’associació dels Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera en un any ben especial: l’entitat compleix una dècada des de la seva fundació. Anteriorment, ja existia una comissió, «però no va ser fins fa deu anys que es va constituir com a entitat», puntualitza el seu actual president, Carles Bardou.

Per celebrar-ho, i en el context de l’anomenat ‘Projecte de l’any’ dels Amics de l’Ermita, s’ha decidit tirar endavant la creació d’un conte que explicarà els orígens de la Mare de Déu i l’ermita que l’acull. Una història que «s’inicia quan el pastor, tot buscant una ovella perduda per la riera, troba la imatge», detalla Bardou.

El conte formarà part de la col·lecció Petites Històries, de l’Editorial Mediterrània, caracteritzada per les il·lustracions de la reconeguda dibuixant Pilarín Bayés. De Petites Històries se’n publiquen sis cada any «i per aquest 2021 ja estava tot ple», comenta Bardou. Cara 2022, però, «en quedaven tres». Segons s’explica des de l’entitat, el projecte va agradar molt a l’editorial «i la nostra història serà incorporada a la col·lecció de l’any vinent».

El cost del projecte ascendeix a 12.000 euros a pagar en tres terminis. Per poder-ho assumir, els Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera han fet un pla de finançament: «Una tercera part l’assumeix l’Ajuntament i una entitat de les Borges (el grup de colònies d’estiu), fracció que ja està pagada», detalla el president. Una altra tercera part s’assumiria amb la venta de la Loteria de Nadal, i el tercer pagament es faria amb aportacions fetes per empreses del municipi. «Si anéssim coixos, també ens plantegem optar a alguna subvenció», s’afegeix.

Amb tot, cara l’any vinent, la Mare de Déu de l’Ermita comptaria amb el seu propi llibre, del qual es faria una tirada de 2.000 exemplars. «La idea és que el projecte tingui cost zero i que els beneficis siguin per a l’entitat», comenta Carles Bardou.

Tal com explica, la idea de l’associació és treballar pel manteniment de l’ermita i el seu entorn, però també apropar l’espai als borgencs, «i és que a vegades sembla que hi vagi més la gent de fora vila, i el que volem és que els veïns del poble s’hi apropin». En aquets context, destaca que aquest estiu s’han fet vàries activitats, com un concert de jazz, tarda de jocs infantils, entre d’altres. Un altre dels objectius és repintar l’interior de l’ermita, «però el pressupost és elevat i, per ara, la prioritat és apropar aquest entorn al poble», afegeix Bardou.

Temas

  • Mare de Déu de la Riera
  • ermita
  • Pilarín Bayés
  • Borges del Camp

Comentarios

Lea También