'El riu Siurana baixa sec durant bona part de l'any'

La Plataforma pel Riu Siurana i l'associació Aigua és Vida exigeixen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que revisi "el transvasament obsolet de l'aigua del Siurana al pantà de Riudecanyes". També reclamen a l'ACA que prengui mesures d'una vegada per totes

05 septiembre 2017 10:16 | Actualizado a 05 septiembre 2017 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La polèmica per l’aigua del riu Siurana continua a l’ordre del dia. La Plataforma pel Riu Siurana i l’associació Aigua és Vida exigeixen a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que revisi el “transvasament obsolet de fins a quatre metres cúbics per segon d’aigua del Siurana al pantà de Riudecanyes”. Lamenten que no s’està complint amb el cabal ecològic i reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que prengui mesures d’una vegada per totes.

En la línia del que han anat posant de relleu també les pròpies institucions del Priorat en les darreres setmanes, les dues entitats han manifestat el seu malestar aquest dimarts en un comunicat, lamentant que “el riu Siurana baixa sec durant bona part de l’any”.

Les dues entitats asseguren que les accions plantejades en el seu dia no s'han executat

Segons remarquen, en el punt d’inici del transvasament existent entre el riu Siurana i la riera de Riudecanyes, l’ACA recomanava un cabal de manteniment de fins a 1,9 hectòmetres cúbics l’any. Recorden que aquest pla proposava estudiar la possibilitat de deslliurar cabals per abastaments que avui es donen des del pantà de Riudecanyes amb una possible recuperació de cabals del Siurana en dos horitzons: primer un 50% a l’horitzó 2015 i, en la seva totalitat, a l’horitzó 2027. Per tot plegat es van prendre diferents mesures “que no només garantien els objectius ambientals d’acomplir els cabals ecològics a totes les conques de Tarragona, sinó també l’abastament per a tots els usos”.

Accions no executades

La Plataforma pel Riu Siurana i l'associació Aigua és Vida asseguren que les diverses accions plantejades en el seu dia no s’han executat, i critiquen que des del Departament de Territori de la Generalitat continuïn treballant per formalitzar la seva aposta en “projectes de grans i insostenibles consums d’aigua” com el macrocomplex d’oci i joc projectat entre Vila-seca i Salou.

Parlen de “desori” entre la planificació urbanística de “creixements insostenibles” i de límits “que ens imposen els nostres béns comuns hídrics en un clima mediterrani cada dia més agreujat pels efectes del canvi climàtic”. Així que per tot això insisteixen a demanar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i a l’ACA que planifiquin “respectant la legislació”. Conclouen que “la llei d’aigües diu que els cabals ecològics són una restricció prèvia a qualsevol ús a excepció del domèstic i la Directiva Marc d’Aigües fixa que tots els ecosistemes aquàtics han d’aconseguir un bon estat ecològic”.

Comentarios
Multimedia Diari