La Prioral estudia construir una rèplica de l’orgue històric de Reus

Un grup de persones properes a l’església estan treballant per aconseguir fons per restablir l’actual instrument per un de nou similar al de l’any 1706, destruït durant la Guerra Civil

20 septiembre 2020 19:20 | Actualizado a 22 septiembre 2020 07:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un grup de persones proper a la Prioral de Sant Pere de Reus ha proposat construïr un nou orgue per a l’església. La seva idea inicial seria fer una rèplica de l’orgue barroc construït l’any 1706 pel prestigiós orguener flamenc Andreu Bergueró i que va desaparèixer durant la Guerra Civil. Amb tot però l’instrument també presentaria alguns elements més moderns que el d’aleshores.

El prior, Joan Antoni Cedó, explica que aquest grup està treballant per acabar de definir la proposta i està pensant accions per a poder recollir fons i fer-ho realitat.

Precisament ahir, la proposta es va donar a conèixer en un dels concerts organitzats pels Amics de l’orgue que va tenir lloc a la mateixa catedral. L’organista Josep Maria Mas Bonet va oferir un concert de música antiga dins dels actes programats per la Festa Major de Misericòrdia.

La mateixa ubicació

El projecte inicial presentat pel Taller d’Orgueneria Frédéric Desmottes, SL, proposa la recuperaci, en el mateix indret on hi havia l’orgue històric ubicat al mur lateral de la nau gòtica del temple. L’orgue proposat, seguiria els criteris històrica de l’orgueneria catalana i tindria un total de 46 registres, repartits en tres teclats manuals i un de pedal.

El projecte, té un pressupost inicial d’uns 800.000 euros i desde el grup fan una crida a tothom a col·laborar perquè es pugui dur a terme.

Desde l’Església veuen amb bons ulls la iniciativa que pretén «dotar l’església amb un instrument al servei de culte i poder tenir un gran instrument per a poder oferir concerts d’un ampli repertori musical». Cedó, no descarta que el projecte es pugui dur a terme per fases tal com s’ha fet en altres indrets com Valls.

Els impulsors del projecte creuen que donarà un nou impuls cultural a la ciutat.

L’orgue actual data de l’any 1960 i va ser construït per un taller de Collbató que va aprofitar un instrument de saló privat procedent del Maresme.

Segons el Prior, l’actual instrument s’ha anat deteriorant amb el pas del temps. «Encara que segueixi fent la seva funció li caldria una reparació, afinació, en definitiva una posada a punt». És per això que aquest grup impulsor ha considerat necessària la seva substitució.

Comentarios
Multimedia Diari