La Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, la més veterana

Esport i aprenentatge. També és la segona més veterana en actiu de Catalunya. Vol conèixer l’entorn natural en múltiples vessants

01 marzo 2020 16:00 | Actualizado a 01 marzo 2020 18:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Secció Excursionista del Centre de Lectura, fundada el 1901, és la secció més antiga i amb més associats de l’entitat. Després del Centre Excursionista de Catalunya, també és la segona entitat excursionista més antiga de les que segueixen en actiu a Catalunya. Al capdavant de la secció hi ha hagut figures tan destacades com Josep Iglésies, Joaquim Santasusagna o el Dr. Salvador Vilaseca.

Amb les excursions que programa la secció es té com a primer objectiu conèixer millor l’entorn que trepitgem en molts dels seus múltiples vessants: geogràfic, botànic, històric, toponímic, topogràfic, fotogràfic... Aquesta coneixença queda encara complementada per la vessant saludable de la pràctica de l’esport i la companyonia que s’estableix entre els socis excursionistes.

Actualment organitzem una excursió mensual, normalment el tercer diumenge de cada mes. Es procura anar a indrets que ens permetin desplaçar-nos-hi, fer l’excursió, i tornar en un mateix dia. Hom mira de triar indrets que siguin poc coneguts pels socis de la secció.

Paral·lelament, el grup de socis jubilats o prejubilats de la secció surt cada dijous i fa una excursió matinal per indrets de les nostres muntanyes més properes.

Disposa, des del 1963, d’un refugi de muntanya a Mont-ral que forma part de la ‘Ruta dels Refugis’

A més de les excursions sobre el terreny, organitzem a les mateixes dependències del Centre de Lectura activitats de divulgació de l’excursionisme: projeccions, xerrades, presentacions de llibres, tallers pràctics...

L’activitat seccional es completa amb activitats socials com és la Festa de Sant Jordi i de les roses i la posada del Pessebre, ambdues es fan en alguna ermita de muntanya. Al mateix estatge del Centre de Lectura també es fan trobades socials amb motiu de la Castanyada o el Nadal.

Finalment, i amb periodicitat anual, l’Assemblea de Socis de la Secció es reuneix per a conèixer la informació que ofereix la seva Junta Directiva al voltant de la feina feta, projectes i reptes de futur i expressar suggeriments d’activitats.

Des del 1963, i gràcies al mecenatge de la Família Musté-Recasens, la secció disposa a Mont-ral d’un refugi de muntanya. Aquest Refugi guardat, permet l’allotjament a aquelles persones que volen fer activitats en aquell entorn de les Muntanyes de Prades (escalada, excursionisme, barranquisme...), té una cabuda de 45 places distribuïdes en dues habitacions per a grups i una de familiar. El Refugi forma part de l’anomenada «Ruta dels Refugis», una travessa per etapes a peu que permet recórrer íntegrament el massís pradenc. Els socis del Centre de Lectura tenen una tarifa reduïda especial a l’hora d’accedir-ne als serveis.

A la Sala Rosa Magrané hi ha la biblioteca de la Secció Excursionista, una extensió de la Biblioteca del Centre de Lectura on hi ha una col·lecció de llibres i mapes de temàtica excursionista a l’abast de qualsevol soci de l’entitat que desitgi consultar-los o endur-se’ls en préstec. La Secció Excursionista té un compte públic a Wikiloc on des de l’any 2009 penja els tracks GPS de les excursions dels diumenges: ca.wikiloc.com

L’excursionisme català en general, i la Secció Excursionista del Centre de Lectura en particular, ha estat des dels seus orígens fidel al nostre país, a la seva llengua i les seves llibertats nacionals. Fruit d’això és l’assistència anual als actes de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana que es fa a Montserrat el mes de febrer o a cadascuna de les edicions, també anuals, dels Aplecs Excursionistes dels Països Catalans.

És interessant remarcar que el primer Aplec, celebrat el 1976, fou organitzat per la mateixa Secció Excursionista tot recollint la tradició dels aplecs excursionistes que s’organitzaven abans de la dictadura franquista; des d’aleshores s’han seguit organitzant any rere any en algun indret del Principat de Catalunya, el País Valencià, les Illes, Catalunya Nord, Andorra o l’Alguer.

Si com hem dit anteriorment, l’excursionisme i Catalunya s’han vinculat estretament, també a la ciutat de Reus l’excursionisme ha tingut una notable tradició que s’ha traduït amb l’existència actual de cinc entitats excursionistes a la capital del Baix Camp. Tot i que cadascuna d’elles té personalitat i trajectòria pròpies, sabem treballar per organitzar esdeveniments excursionistes conjuntament. Cada any pels voltants del mes de maig ens trobem en una excursió i un acte cultural conjunt.

Per a la tardor de 2020 també organitzarem entre tots el 56è Dia del Camí de Muntanya de la IV Vegueria, activitat que esdevé la festa major de l’excursionisme del nostre àmbit i en la qual es recupera i senyalitza un camí perdut o en vies de perdre’s de les muntanyes del nostre entorn.

La Secció Excursionista del Centre de Lectura forma part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, motiu pel qual ofereix als seus socis la tramitació de la Llicència Federativa amb què es garanteix la cobertura de qualsevol contingència que pugui presentar-se en la pràctica de l’excursionisme.

Comentarios
Multimedia Diari