La Tronada de Completes de Reus fa figa

El vent, segons la versió oficial de l´Ajuntament de Reus, va provocar que la Tronada s´encengués també pel final i esclatés pels dos costats fins que els mascles cremant-se es van ajuntar

19 mayo 2017 18:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Tronada de Completes, la més esperada de la Festa Major de Sant Pere, va fer figa ahir a la nit. Una anomalia per culpa del vent, segons la versió oficial de l’Ajuntament de Reus, va provocar que, una vegada encesa per l’alcalde de Falset, Jaume Domènech, un paper cremat volés fins a la part final de la Tronada (aquella on es produeix l’esclat final de nou mascles) i aquesta comencés a cremar pels dos costats fins a trobar-se, més o menys, a la meitat del recorregut.

La incredulitat de la gent va donar pas de forma ràpida a xiulets i crits de ‘fora, fora’, fins que minuts després va començar el castell de focs. Fonts municipals també van confirmar al Diari que, tot i ser molt inusual que la Tronada no peti bé, una situació com la d’ahir a la nit es podria haver produït fa molts anys.

Al marge de l’incident de la Tronada, la Tornada de Completes va transcórrer sense cap incident, al marge dels habituals xiulets que la plaça del Mercadal va dedicar a la corporació municipal quan aquesta va aparèixer cap a tres quarts d’onze de la nit. Abans, com és habitual cada 28 de juny, es van viure moments de molta festa, especialment quan els diferents elements del Seguici Festiu de Reus anaven apareixent per la cantonada de la plaça del Mercadal amb el carrer Major.

Abans, a la Prioral de Sant Pere s’havia viscut el Solemne Ofici de Completes, amb l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es van poder escoltar els ‘Goigs de Sant Pere’, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral.

Un altre dels moments màgics de la nit va ser el pilar caminant dels Xiquets de Reus. Passaven cinc minuts de dos quarts d’onze de la nit quan el pilar va aparèixer entre els aplaudiments d’una plaça que va agrair una vegada més l’esforç dels castellers. La bogeria es va desfermar entre els membres de la colla castellera quan el pilar va arribar a la porta de l’Ajuntament i es va girar per mirar a la plaça.

A partir d’aquest moment es va viure un temps d’espera, fins que es va encendre la Tronada, més llarg que altres anys. L’alcalde de Falset, Jaume Domènech, acompanyat d’alguns regidors de l’Ajuntament de Reus, va estar més de 10 minuts esperant que l’alcalde Pellicer aparegués al balcó per ensenyar el mocador i que la Tronada s’encengués. Un temps que es va passar amb els balls dels Gegants abans d’entrar a l’Ajuntament.

Música durant tota la nit

Un cop acabada l’Anada a Completes, i amb l’olor de pólvora encara impregnant el cel de Reus, els reusencs van marxar a sopar per carregar energia davant d’una nit que es presentava molt llarga. Per exemple, als carrers Rosich i Martí Napolità es va fer un sopar popular, ofert conjuntament pels Xiquets de Reus i el Casal Despertaferro, que va consistir en una fideuada.

Arribada la mitjanit va començar una matinada repleta de música i ofertes variades per a tots els gustos. Des de la gran revetlla de la plaça de la Llibertat, amb l’Orquestra Saturn, fins a la revetlla jove, amb La Cosa Nostra i Cat Rock, a la plaça d’Anton Borrell. O la de Perejil’s Sounds, a la plaça de l’Univers, que va tornar després de dos anys. També van triomfar la 25a Nit de Marxa, a la Palma, i la revetlla Open Air, al passeig de Mata.

Una nit molt llarga que ràpidament es va transformar en dia, coincidint aquelles persones que encara es resistien a anar a dormir amb les tradicionals matinades, a càrrec dels diferents grups de grallers de Reus.

 

Comentarios
Multimedia Diari