La biblioteca infantil del Centre de Lectura de Reus fa 10 anys

L’espai acull activitats i tallers per a infants que han arribat a assolir un gran èxit d’assistència, com ara el laboratori de lletres i imatges

16 noviembre 2018 12:25 | Actualizado a 17 noviembre 2018 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La biblioteca infantil del Centre de Lectura de Reus arriba als deu anys de vida. Una dècada plena d’innovacions en la que s’ha aprofundit en oferir quelcom més que els serveis bàsics d’una biblioteca. En tot aquest temps, han aconseguit un fons amb més de 10.000 llibres i 1.150 títols de fons audiovisual. A més, s’han dut a terme més de 17.000 préstecs i els han visitat una mitjana de 8.000 socis l’any.

La història de la biblioteca infantil està plena d’experiències. «Abans de crear la biblioteca infantil, ja hi havia una secció dedicada a la mainada, però era molt testimonial. És a dir, no és que mai s’hagués contemplat donar un espai als infants.

Des de la biblioteca reclamàvem que hi hagués un espai diferenciat destinat a aquest tipus de públic, que no pot estar barrejat amb els adults, ja que tenen unes necessitats diferents i l’estructura existent llavors no estava adaptada», argumenta la cap de la biblioteca del Centre de Lectura, Montserrat de Anciola.

Tot l’espai de la biblioteca infantil, mobiliari i prestatgeries, estan adaptades a l’alçada de la canalla i repartides per edats de menys a més avançades. «A les biblioteques no hi ha res col·locat sense una explicació», corrobora la cap de la biblioteca del Centre de Lectura.

El director de la biblioteca, Xavier Robert, diu que «fa deu anys, al Centre de Lectura anàvem escassos de recursos i una biblioteca infantil era un reclam moralment necessari, perquè l’ateneu és un centre d’ensenyament i comença des de la base: els infants. Però per tenir l’espai, abans calia habilitar-lo adequadament. No va ser fins que es van dur a terme les obres de la videofonoteca, al costat de la biblioteca infantil (llavors una sala d’estudi) que vam destinar els diners suficients per dur-ho a terme».

«Els nens i nenes quan són petits només obren un llibre per mirar les il·lustracions, però no llegeixen. El que hem de fer des de les biblioteques és que s’estimin els llibres. Per això tenim una relació estreta amb les escoles», explica de Anciola. Per dinamitzar la biblioteca infantil s’hi munten activitats i tallers.

D’això s’encarrega la Marta Vidal, que treballa fa quatre anys a la biblioteca infantil i té un màster de Biblioteques Escolars i Promoció Lectora. L’especialització acadèmica li va donar les eines per gestionar l’espai infantil. «Vaig començar amb un club de lectura per a infants i han anat sorgint diferents projectes, com ara una sessió de contacontes, un laboratori de lletres i imatges i una activitat sobre la volta al món a través dels contes, entre altres. Ara acabem d’estrenar un club de lectura juvenil», enumera Vidal.

Fins ara, hi ha hagut iniciatives d’èxit, com el taller de còmic per a totes les edats, que tornarà a dur-se a terme al gener amb un dibuixant professional. Estarà obert a socis i gent de fora l’entitat. Sobre l’arribada de les tecnologies Robert, Vidal i de Anciola diuen que «molts infants no llegeixen, perquè no hi veuen. Tenim un acord amb Òptiques Teixidó, entitat a través de la qual es fan proves visuals anuals, gratuïtes i de forma voluntària per tal de comprovar si els infants tenen una bona visió», conclouen. 

Comentarios
Multimedia Diari