La campana del temple de la Sang de Reus tornarà a sonar

Es recuperarà aquest element, silenciat des de fa 15 anys, i s'instal·larà un sistema que automatitzarà els tocs

16 diciembre 2019 11:39 | Actualizado a 21 diciembre 2019 19:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus s'ha marcat com a objectiu que la campana de l'església torni a sonar. Està 'muda' des de fa 15 anys per qüestions de seguretat. Ni l'estat de conservació del cloquer ni el del mecanisme garantien un ús segur.

El temple tenia campana des del segle XVII, quan es va instal·lar la primera. Amb la Guerra Civil Espanyola, les dues campanes que constaven en l'inventari de l'entitat de 1829 van desaparèixer. Però l'església va tornar a lluir campana després d'encarregar, el 1941, la fabricació i instal·lació de el nou element, que és el que està actualment corona l'església de la plaça de la Sang, encara que fora de servei des de fa més de 10 anys. «Recuperar el so de la campana és també recuperar part de la nostra història, tradició i cultura popular», s'assenyala des de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus.

El projecte de restauració preveu rehabilitar el cloquer, molt deteriorat pel pas de el temps, i el jou de volteig. Per tal de garantir la durabilitat estructural. També es netejarà la campana i s’instal·larà una electromassa, automatitzant-ne el funcionament. El pressupost inicial per executar els treballs és de 6.000 euros.

Segons s’explica des de l’entitat, el nou mecanisme permetrà que la campana marqui automàticament les hores i toqui la processó –marcant quan el Sant Crist de la Sang surt del seu temple titular o de la Prioral de Sant Pere-, a missa, a difunts i a festa major.

Per tal de poder finançar els treballs, la Reial Congregació ha posat en marxa una recol·lecta per tal de recollir donatius.

Bé Cultural d’Interès Local

Paral·lelament, s’han iniciat els tràmits per declarar la Parròquia de la Puríssima Sang de Reuscom a Bé Cultural d’Interès Local. Per ara, el tràmit ha sigut aprovat per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Reus, després de comptar amb el vistiplau dels tècnics municipals. Ara, és el Departament de Cultura de la Generalitat qui haurà d’informar favorablement perquè es pugui incloure el temple al catàleg.

Comentarios
Multimedia Diari