La capitalitat cultural s’acomiada amb un al·legat per la llibertat

L’acte institucional de cloenda al Teatre Fortuny va ser multitudinari i va acollir la rebuda del relleu cultural de Manresa

13 enero 2018 11:00 | Actualizado a 15 enero 2018 13:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Catalunya, València, les Illes, la Gran Catalunya, amb la gent i la terra i la llengua, i el passat i el present i el futur que ens espera, bo o dolent, infal·lible!», amb les paraules del poeta Pere Quart, l’actor Joan Carreras va introduir ahir divendres al vespre l’acte institucional de cloenda de la capitalitat cultural al Teatre Fortuny

Va esdevenir una reunió multitudinària que formalitzava l’adéu d’un any de molt d’esforç i hores invertides en la gestió d’una pila de projectes ciutadans. El sentiment català, si més no, hi va estar present a cada discurs i cada agraïment. De fet, la vetllada va aplegar en definitiva tot un al·legat per la llibertat, de la qual se’n va sentir molt a parlar de la mà de la gran majoria d’autoritats que van passar per l’escenari. «Sense llibertat no hi ha cultura», es va dir de forma repetida. 

Unes projeccions van resumir també amb música diversa els diversos projectes que es van dur a terme durant l’any vençut. «Un resum d’èxits», va dir més tard la regidoria de Cultura de Reus, Montserrat Caelles. Va exemplificar com «sense la implicació de la ciutadania i el teixit associatiu» no hauria estat possible copsar tot el talent que hi ha tancat, esperant a sortir i «ser descobert». 

Per la seva banda, el president de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, també va fer una breu síntesi de prop de 15 anys de capital. «Any rere any recollint els relleus i apujant el llistó», va declarar Tudela. La inclusió en matèria de participació també va ser un tema al qual es va al·ludir molt en el terreny de la diversitat creativa, va ser el cas del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. 

La localitat de Manresa també va viure el seu moment de protagonisme en rebre el relleu de la capitalitat cultural. «Felicitem el gran nivell d’actes que s’han desenvolupat a la ciutat, ni més ni menys que uns 160 projectes. És un honor i un repte poder assumir aquesta prova en la qual Reus ens servirà de mirall», va puntualitzar l’alcalde de Manresa, Valentí Sunyer. Sota el lema ‘Ponts de cultura’, el batlle va detallar breument la celebració de l’aniversari dels 125 anys de les Bases de Manresa. 

Va, pensiero, el cor del tercer acte de l’òpera Nabucco, de Verdi, va fer-se servir com a una de les primeres intervencions musicals en viu i en directe a la cita. Va ser, de fet, el preludi de l’espectacle que va venir després, el de Dos segles d’esplendor, a càrrec de la companyia El Teatre de les Comèdies. Un recorregut musical i cultural per 200 anys d’història de la ciutat van servir per parlar de personatges tan importants com Léo Delibes, Roseta Mauri, Fructuós Piqué, Xavier Vidal, Antoni Brocà i Codina, Joan Sariols Porta i Fèlix Astol, entre altres. Els eixos principals de l’espectacle van visualitzar-se a través d’imatges antigues que van mostrar espais emblemàtics de Reus, els seus personatges il·lustres i el patrimoni musical i de dansa de la ciutat.

Avui, l’espectacle al carrer

La plaça del Mercadal emplaçarà avui a partir de les 19 hores l’espectacle de cloenda de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 amb un espectacle de llum, pirotècnica i música. L’objectiu d’aquesta posada en escena serà remetre a la ciutadania els diferents moments pels quals la ciutat a passat en l’àmbit cultural.

De fet, es podran veure unes imatges que resumiran tot el que ha passat, a banda d’altres sorpreses escèniques. L’acte, de caràcter gratuït, estarà obert a tothom.

Comentarios
Multimedia Diari