La ciència com una forma de cultura

El Centre de Lectura: portes endins | La secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques acaba de convocar la 36 edició del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal

28 junio 2020 08:50 | Actualizado a 14 julio 2020 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de Lectura de Reus és un ateneu que de sempre, en la seva tradició més arrelada, ha trobat en les seccions una fórmula organitzativa que convoca els socis més actius o conscients a l’acció i el compromís amb l’entitat. Una mena d’estructura federal basada en la diversitat d’interessos que genera l’apropament, i el subsegüent aprofundiment, a la diversitat de la cultura, entenent la ciència també, o a més, com una forma de cultura. Una secció del Centre de Lectura que volem presentar a l’opinió pública és la de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques. Una secció històrica de la casa en la qual, si ens perdem en la lectura sempre interessant del llibre de Pere Anguera, El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana (Edicions 62, 1977), trobarem, ja d’abans de la Guerra Civil, personatges tan rellevants per a la història de la ciutat com Josep Recasens i Mercadé, que la presidí en diversos mandats (a qui escriu sempre l’ha fet somriure la pulcritud noucentista del seu estil en la correspondència política, quan s’adreçava als seus correligionaris de la Unió Socialista de Catalunya, tot acomiadant-se amb un «Resto de vos i del socialisme»)... La secció també jugà un paper rellevant en la història de la nostra ciutat, més enllà de l’entitat, durant els anys de la transició ajudant a l’assoliment de la democràcia (o a la Segona Restauració, com ara m’agrada de dir): en aquells anys trobaren tribuna pública a la nostra entitat els principals líders i les formacions polítiques democràtiques, encara d’incipient legalització, i fins i tot un poc abans d’aquesta. Una mica en allò que es va conèixer com a «terceres vies».. Ep! Sense oblidar que, en els anys de l’Assemblea de Catalunya, sobretot quan fou president Jordi Escoda, el Centre de Lectura actuà, sobretot de cara a la gent jove combativa per la llibertat, un espai de protecció, d’aixopluc i de confort.

 

Per no acabar entrant en una panoràmica històrica, passem al present, al precís dia d’avui, i al bell mig encara de l’epidèmia de la COVID-19, ja que la secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques roman perfectament activa, la qual cosa ens permet anunciar-vos una primícia: el Centre de Lectura de Reus, conjuntament amb l’Associació Josep Vidal i Llecha, acaba de convocar la 36 edició del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal 2020. Recentment, en el mandat del president Xavier Filella, mitjançant un conveni el manteniment la dotació del premi passa a ser responsabilitat directa de la nostra entitat. L’edició 36, la d’aquest 2020, s’acaba de convocar, amb una dotació de 8.000 € i amb un termini per presentar candidatures que finalitza el 15 de juliol, el comitè de concessió el presideix el president del Centre de Lectura. El Memorial es concedeix o bé a persones amb una actitud de vida dedicada a la defensa i el foment de la pau, el desarmament, l’ecologia i la fraternitat universal, o bé a grups, campanyes, treballs d’investigació o d’actuació concreta dirigits vers aquests mateixos objectius. Cap persona o entitat pot presentar directament candidatura, s’ha de fer a traves de la iniciativa d’altri. Aquest Memorial ja és una tradició a la nostra entitat i, amb 36 edicions, també ha estat un espai on s’han generat amistats i complicitats ètiques i intel·lectuals.

Prèviament a la signatura del conveni amb l’Associació Josep Vidal i Llecha, en la presidència de Xavier Filella, la secció es constituí, també, com a Departament de Pau i Drets Humans, una figura organitzativa que permeten els estatuts del Centre de Lectura vigents. I aquest departament, des de llavors, ofereix cada curs un cicle sobre Pau i Drets Humans on es conviden a pronunciar conferències a persones vinculades amb els guardonats amb el Memorial i personalitats enteses en conflictes armats o en la defensa dels drets humans allà on són vulnerats. La voluntat és aportar un coneixement sobre aquests fenòmens conflictius i, així, evitar que desapareguin de la nostra mirada, sobretot quan en els mitjans de comunicació han deixat de rebre atenció. Aquest curs ens hem vist obligats a suspendre el cicle previst en haver-nos vist enxampats per la pandèmia: tornarem durant el proper curs 2020 – 2021.

En paral·lel al cicle de Pau i Drets Humans la secció ha programat conferències i presentacions de llibres sobre temes econòmics o d’economia política, també, aprofitant complicitats amb intel·lectuals que s’estimen la nostra entitat i des d’una amplitud ideològica oberta (ja que és oberta la plural condició de la nostra massa social); i intentant, sovint amb èxit, plantejar els temes vigents del moment i els debats d’actualitat.

Comentarios
Multimedia Diari