La #culturaacasa i el Centre de Lectura de Reus

Adaptació. La seu està tancada, però l’entitat roman oberta i ben viva a l’espai virtual,on es pot consultar i descobrir el fons documental i audiovisual de la Biblioteca

12 abril 2020 07:30 | Actualizado a 19 abril 2020 08:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tancament de l’activitat presencial del Centre de Lectura per la pandèmia de la COVID-19 ha suposat, de manera paradoxal, una oportunitat de l’entitat per demostrar una de les seves fortaleses actuals: que roman oberta, i ben viva, a l’espai virtual. Aquest fet l’hem constatat per la bona acollida que ha tingut una de les accions que hem dut a terme a l’ateneu aquests dies de confinament: el d’informar els socis i el públic en general que poden accedir des de casa als diversos fons i documents de la Biblioteca de l’entitat. De fet, per a molts usuaris de les xarxes socials potser ha estat una sorpresa descobrir els meravellosos llibres japonesos, els imponents llibres incunables, la increïble col·lecció de goigs religiosos, la llarga relació de personalitats que han estampat la seva firma en el llibre de visites o l’importantíssim fons d’art, per posar uns quants exemples, de què disposa l’ateneu.

Però aquests recursos digitals ja estaven oberts a les consultes generals des de feia temps perquè el Centre de Lectura, una entitat vuitcentista, ja fa anys que va entrar al segle XXI. Lluny de ser una entitat anquilosada, el nostre ateneu ha fet gala, una vegada més, de la seva capacitat d’adaptació. En aquest cas, de passar sense traumes de l’era analògica a la digital. Fa temps que l’entitat opera a través de la web i les xarxes socials. I amb les comunicacions electròniques i les publicacions digitals. Ara, però, l’oportunitat que ens ha brindat el confinament cultural és demostrar aquella fortalesa que esmentàvem al començament. Només cal tenir en compte la gran rebuda d’una altra de les iniciatives que hem dut a terme amb el #joemquedoacasa: la celebració, a través de les xarxes socials i davant la impossibilitat de fer-ho presencialment, del Dia Mundial de la Poesia amb un èxit de participació esclatant. Prop d’una cinquantena de persones ens han fet arribar els seus poemes, o poemes d’altri, per participar en aquesta festa, que convoca la Institució de les Lletres Catalanes.

Conscient que cal aprofundir en els temes de comunicació, el que s’ha impulsat en els darrers mesos són accions de millora de la política informativa, a través d’un equip format per tècnics de la casa i membres del Consell Directiu. El Centre de Lectura, que és un ateneu gran i complex, organitza de mitjana 45 activitats mensuals. Són propostes que surten del Consell Directiu, de les seccions, de les escoles i de la biblioteca, així com d’altres entitats o organitzacions que trien el nostre ateneu per poder dur a terme les seves activitats. I un dels afanys de l’entitat és promocionar i divulgar de la millor manera possible, i amb els recursos de què disposa, aquestes activitats perquè el màxim de persones en puguin estar assabentades.

Així, per exemple, s’ha millorat el disseny i la imatge corporativa dels cartells, cosa que permet recordar visualment els esdeveniments que s’organitzen des de l’entitat i que compartim tant en l’espai físic (cartellera del vestíbul) com en els canals digitals. Aquesta imatge corporativa també s’aplica als calendaris d’activitats, que des del mes de gener d’enguany es publiquen cada dos mesos. Són calendaris impresos en un format còmode i plegable, en què s’ha optat per un disseny clar i visual, i dels quals també fem una versió digital que pengem a la web i trametem per correu electrònic. Els cartells i el calendari en paper, d’altra banda, ens permeten també donar servei a aquells socis i persones que, sobretot per qüestions d’edat, no tenen accés als canals digitals d’informació.

D’altra banda, continuem enviant un butlletí electrònic cada setmana a més de 1.500 persones, el qual facilita que s’actualitzi, si cal, la programació prevista inicialment en el calendari bimestral.

Anem informant mitjançant les xarxes socials dels esdeveniments diaris, amb un increment constant de seguidors (6.000 a Facebook, 2.000 a Twitter i 1.500 a Instagram), i també als mitjans de comunicació del territori, els quals ens ajuden a divulgar les nostres activitats.

L’equip de comunicació, tot i seguir les directrius generals en comunicació que marca el Consell Directiu de l’entitat, té prou capacitat i agilitat per poder adoptar les mesures que siguin necessàries en cada moment.

El confinament cultural ens ho ha demostrat, a la vegada que ens ha esperonat a treballar en nous projectes que no havíem explorat fins ara. I mentre frisem perquè l’entitat pugui tornar a obrir les portes, estem pensant com poder aprofitar en un futur les ensenyances d’aquesta #culturaacasa.

Comentarios
Multimedia Diari