La dansa torna al festival COS de Reus

La cita dedicada al moviment i al teatre gestual celebrarà la seva 19a edició del 20 al 23 d'octubre. Enguany hi ha canvis en l'organització després que finalitzés el contracte amb l'anterior director artístic, Lluís Graells

19 mayo 2017 17:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Festival de Moviment i Teatre Gestual COS recupera la dansa en la seva 19a edició, que se celebrarà a Reus del 20 al 23 d’octubre. Aquesta és la principal novetat d’un esdeveniment que enguany aposta sobretot per les companyies de proximitat, i que vol obrir-se a tota la ciutadania amb espectacles a peu de carrer, amb workshops i propostes adreçades a les escoles.

“Hi haurà més presència al carrer. Estem convençuts que el públic es crea, i per això veiem necessari programar dansa en espais no convencionals. I volem que hagi vingut per quedar-se”, ha subratllat Carlota Moragas, periodista cultural i membre de l’equip assessor del festival en l’àmbit de la dansa. Tot plegat busca apropar encara més el festival al conjunt de la ciutadania. De fet, com ha subratllat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, “el COS és una de les cites que més singularitzen la nostra ciutat com a referent de les arts escèniques”. Caelles també ha remarcat que es manté la col·laboració amb el projecte europeu Move Awards.

L’espectacle inaugural se celebrarà al Teatre Bartrina el dia 20 d’octubre a les 21 hores. Es tracta d’André y Dorine, de la companyia Kulunka Teatro. Moragas també ha subratllat la presència de Producciones Yllana, que oferirà la seva proposta Yllana 25, amb motiu del seu 25è aniversari. Pel que fa als workshops, hi haurà propostes per al públic familiar, per als adults i per a ballarins amateurs. En aquest cas, crearan una peça que es podrà veure el dia 22 a la tarda a la plaça del Mercadal, en la jornada que estarà més dedicada a la dansa.

L’espectacle inaugural André y Dorine, de Kulunka Teatro, arribarà el dijous 20 d’octubre a les 21:00 h al Teatre Bartrina. Un muntatge àmpliament reconegut arreu del món amb els següents guardons: Premi al millor elenc als LA Critics Awards de Los Ángeles (EEUU) 2016; Premi a la millor especialitat en Màscares a Los Ángeles (EEUU) 2016; Ceres Award a la Millor Caracterització 2015; Premi del públic i Premi a la Millor Dramatúrgia en el BE Festival de Birmingham 2011 i Premi al millor espectalce estranger Villanueva al Festival de la Havana 2011.

Un altre dels espectacles destacats serà Faboo, l'encant de la imaginació, a càrrec de Escena Creativa, una proposta de teatre gestual caracteritzat per la seva simplicitat i expressivitat que estimula la imaginació i creativitat tant dels infants com dels adults. Aquest muntatge ha estat premi FETEN 2015, Premi al Millor espectacle al VI Festival Internacional de Teatre de Fira de Saragossa 2015 i finalista als Premis de la Crítica Barcelona 2015. Es podrà veure el dissabte 22 a les 18:00 h al Teatre de l'Orfeó Reusenc.

Després de finalitzar, el passat mes de juny, el contracte amb l’anterior director artístic del COS, Lluís Graells, ara ha assumit l’organització l’Ajuntament, de la mà d'un equip assessor format per les ballarines Anna Borràs i Ariadna Llussà; la productora Marta Arjona; i la periodista cultural Carlota Moragas. La pròpia Moragas ha explicat la importància d’incloure de nou la dansa, “que es complementa molt bé amb el teatre de gest”, remarcant que la seva aportació ha estat una col·laboració desinteressada. Per la seva banda, la regidora ha agraït la tasca realitzada per Graells en tots els anys que ha estat al capdavant del certamen, subratllant que “ha fet una gran feina”.

Pel que fa al pressupost, es manté en la línia de l’anterior edició, en uns 50.000 euros, però, com subratlla Caelles, el fet de no haver-hi el contracte amb la direcció artística ha permès reorganitzar els costos i ampliar programació.

 

Comentarios
Multimedia Diari