´La decoració floral passa pel seu moment d'or´

Les cares del Nadal. Entrevista a la florista Eva María Martínez, que treballa a Vallribera Art Floral

19 mayo 2017 17:00 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Com va començar en el món de les flors?

- Sóc florista, però mai em vaig formar com a tal. Tot ho he après treballant. M’he esforçat molt, perquè avui dia hi ha molta gent que sap fer de tot. Per tant, em vaig afanyar a saber com fer centres de taula, corones, com embolicar plantes... A més, treballem molt amb complements per casaments. Això, escau molt per aquestes dates i també triomfem en la decoració d’esdeveniments. El que més m’agrada de l’art floral és crear rams variats i manipular flors. Per descomptat, també m’ho passo d’allò més bé organitzant conjunts florals per casaments, perquè parles amb la núvia, t’explica què és el que vol i acabes fent realitat un dels millors dies de la seva vida. Això no té preu.

- Ara per Nadal els deuen demanar moltes ponsèties...

- Sí, és un tipus de planta que sempre triomfa, però només en època de Nadal, no es manté regular al llarg de l’any com en altres llocs. De ponsèties, a l’estand que s’ha col·locat a la plaça del Mercadal, és el que més mostrem. Val a dir, que a banda de vendre, també som productors d’aquest tipus de planta. Tenim hivernacles i enguany hem plantat prop de 8.000 planes. També venem a l’engròs: a floristeries d’aquí de Reus i voltants.

- Què es porta aquest Nadal?

- Les ponsèties i les princetties. Aquestes darreres, farà prop de dos anys que s’han començat a comercialitzar, i enguany ve molta gent a comprar-la. La gent jove li agrada més la recent, està cansada de veure sempre la mateixa a casa. Es tracta d’un híbrid que ens ve des d’Holanda, allà en venen tot l’any.

- A fora funciona i aquí no?

- Sí, ho hem provat i no funciona. Serà la cultura. Pel que fa a les flors, la gent encara és una mica conservadora: quan és Nadal compren la ponsètia i per Tots Sants, el crisantem. La gent es mou per costums. A mi, particularment, m’agrada molt veure com al llarg dels anys hi ha unes tendències efímeres, i de sobte unes altres. A la vegada, però, veus que hi ha coses que no canvien.

- Ha parlat del Nadal i de casaments. Com són les cerimònies en aquesta època de l’any?

- Aquesta setmana hem tingut dues i he de dir que trobem els dos extrems. Una de les que organitzem, vol pinzellades nadalenques i vol incloure uns avets amb espelmes vermelles, juntament amb tota la gamma de colors que comporta, ja siguin colors més brillants, com ara el platejat i el daurat. I portem una altra cerimònia, on ho volen tot més típic i normal amb centres florals que ja fem durant tot l’any.

- Pel que fa a flors, quines són les que estan de moda avui?

- Es porta tot el tema vintage. Les típiques capses antigues amb flors de temporada, per exemple. La qüestió és barrejar material antic amb decoració nova. També es porten molt les garlandes de paniculata, que són unes flors petites i molt exòtiques que van molt bé per ambients més silvestres, més de jardí. És més senzilla, lluminosa i romàntica. També es porten molt les anomenades roses ‘Austin’, que no tenen res a veure amb les clàssiques que es venen, ja que tenen un aspecte similar a una rosa normal, però tenen milers de pètals al seu interior. Enguany les flors més bàsiques són les peònies, l’eucaliptus i la d’olivera. El cas és que els colors rosats i suaus, com ara el rosa pal, triomfen.

- Abans no era així?

- Si abans la moda era portar colors llampants, ara és el contrari. Ara el que agrada són els rams ben fornits, però en canvi els cotxes van menys recarregats. Ara venem molts russos a casar-se aquí, i entre setmana! Nosaltres hem fet 250 casaments. Perquè després diguin la gent no es casa! La decoració floral viu el seu moment d’or i els famosos marquen modes. Quan es va casar l’Iniesta va portar paniculata, i automàticament tothom la incloïa als casaments.

Comentarios
Multimedia Diari