Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

"La feina a taller Avall de Reus és un mèrit col·lectiu"

Entrevista a Aleix Vall. Els metges de l’art. Una de les especialitats del taller és la restauració
de figures, on els professionals aconsellen dur un manteniment regular

C. VALLS

Whatsapp
Aleix Vall és el gerent i tècnic d’Avall Creació, Conservació i Restauració de Reus. FOTO: TALLER AVALL.

Aleix Vall és el gerent i tècnic d’Avall Creació, Conservació i Restauració de Reus. FOTO: TALLER AVALL.

El reusenc Aleix Vall és el gerent i tècnic de ‘Taller Avall Creació, Conservació i Restauració’. És escultor, conservador i restaurador especialitzat en béns escultòrics, així com també mestre artesà d’imatgeria festiva. Sota el lema ‘L’art perdura, però la vida és breu’, un dels objectius del taller ubicat a Reus és aquest mateix, que l’art perduri.

En quin punt es troba Taller Avall?

Fa sis anys que som a la ciutat. Treballem dues línies: per una banda, en la conservació i restauració de béns culturals i patrimoni; i, per una altra, en la creació, conservació i restauració d’imatgeria festiva. El nostre àmbit d’actuació és Catalunya i la resta de l’Estat. Per exemple, vam fer un dinosaure per a un museu de Castelló i un altre per a un de Burgos,on arran la troballa d’un os de la pota, vam recrear l’animal.

Com us acostumen a trobar?

Pel boca-orella i pel web, el qual a hores d’ara està en construcció. També invertim recursos en publicitat. La recomanació, però, és la millor carta de presentació.

Què us diferencia d’altres tallers del territori?

Som pioners al Camp de Tarragona perquè oferim un servei integral i complet. En el marc de la conservació i restauració de béns culturals, estem especialitzats en escultura, pintura sobre tela i mural, arqueologia, orfebreria i metalls, document gràfic i fotografia, mobiliari i vitralls. En la branca de la imatgeria festiva, creem gegants i gegantons, capgrossos, bestiari protocol·lari de foc, rèpliques, reproduccions a escala, records i trofeus.

Quants membres sou?

Tenim molts fronts oberts, podem treballar de 12 a 15 hores. Per tant, la majoria de persones entren per projectes, segons les seves especialitats. Agafem autònoms. La nostra feina és interdisciplinar, un tret obligatori en el sector. En un mateix projecte intervé molta gent. Per exemple, en una restauració hi participen un historiador i un arxiver, entre molts altres. La nostra feina a Taller Avall és un mèrit col·lectiu, i s’ha d’estar ben coordinat.

Passarà el mateix a l’hora de crear elements festius...

És clar. Per tal d’elaborar un gegant entra una part escultòrica important. Primer fem un projecte d’esborrany on el client especifica què vol, com ho vol i per què. Modelem una peça de prototip en fang, la passem a gran, fem un motllo i el passem a cartró: la tècnica tradicional de Catalunya. Fet això, la peça passa per un estucat, pulimentat i es pinten totes les capes. Finalment, si l’element ha de tenir cabells, hi intervé un perruquer o un especialista en postissos. Si du ulls de vidre, un vidrier; si porta elements de fusta, un fuster. No es pot oblidar pas el sastre o la modista. Com es pot veure, la nostra feina és artesana i vocacional. Revifa, en part, els oficis d’abans. Cada dia perdem ebenistes i forjadors. Nosaltres hem estudiat això perquè ens estimem el patrimoni, però no hi ha facilitats. Som una mena d’engranatge viu de la cultura. Si no tinguéssim tot un equip, no seria possible tenir un taller. Una persona, tota sola, no podria.

A Reus es té en compte el manteniment?

Normalment, les colles d’elements festius de Reus estan molt a l’aguait i tenen cura de bèsties, gegants i nanos. A hores d’ara, ens han de portar la Víbria, ja que un cop passada la Festa Major de Misericòrdia es pugui fer un manteniment. És més convenient anar passant aquesta mena d’‘ITV’, que no pas assumir la despesa d’una restauració. Tot depèn de les patologies que presenti la figura. Pot ser que s’hagi de fer una rèplica d’una perruca, o que el fuster hagi de restaurar o substituir els cavallets. En certa manera, ens considerem els metges de l’art, ja sigui patrimoni festiu o cultural.

Temas

Comentarios

Lea También