La generació del futur fa una crida a la sostenibilitat

Les Escoles Verdes del Baix Camp preparen una acció conjunta sobre consells que permetin canviar el model de consum

01 mayo 2021 14:08 | Actualizado a 01 mayo 2021 14:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La preservació del medi ambient, ja sigui amb la reducció de residus generats, l’estalvi energètic o una millor gestió alimentària, és qüestió de conscienciació. I què millor que treballar-ho des de ben petits, amb la generació del futur, quan encara està tot per fer. És en aquesta línia com treballen les Escoles Verdes: innovant, organitzant accions educatives que tenen la finalitat d’afrontar els nous reptes i valors de la sostenibilitat des de l’educació.

Anualment, els centres que formen part d’aquesta xarxa realitzen accions conjuntes i, aquest cop, les Escoles Verdes del Baix Camp estan treballant per oferir a la ciutadania consells que ajudin a generar un canvi de model de consum. Una acció que actualment s’està fent a les aules i que es preveu fer difusió públicament el proper 17 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Reciclatge.
Del total de 17 escoles verdes que hi ha a la comarca del Baix Camp, 13 centres són els que participen d’aquesta acció: una llar d’infants, vuit escoles i quatre instituts. L’escola Abel Ferrater de la Selva del Camp és un dels participants. La feina està repartida per cursos. Els més petits estan treballant el malbaratament alimentari, els mitjans, els residus generats, i els més grans, la despesa energètica i els productes quilòmetre zero.

Ara, però, s’està en ple procediment i, per extreure conclusions, cal, primerament, disposar de dades de primera mà. A 3r de Primària, els alumnes s’han encarregat de comptabilitzar, a casa seva al llarg d’una setmana, quins elements es tiren al contenidor groc i en quines quantitats. Els nens deien, una a una, les dades, mentre que la mestra ho anava apuntant a la pissarra. Després, sumen totes les quantitats i realitzen un gràfic de barres. Els envasos són els més quantiosos, amb un total de 137, seguit dels embolcalls, amb 119. Dades que serviran de base per poder elaborar recomanacions.

 

Una altra línia de treball és la que estan realitzant els alumnes de sisè. A classe han parlat dels productes quilòmetre zero. «Si comprem de proximitat, ajudem a l’economia del territori», expliquen l’Èlia, l’Emma, l’Ona, l’Yvan, l’Hugo i el Dante. I no només s’ajuda a l’economia, «sinó que també és beneficiós per a la nostra salut perquè, per exemple, evitem la refrigeració. També contribuïm a generar llocs de treball i evitem que hi hagi explotació a països amb menys recursos». També havien observat que molts dels productes i aliments que es compren a grans superfícies «venen de molt lluny!», exclamen, alhora que posen en valor la feina feta des del territori.

Del treball realitzat entre tots, n’extrauran conclusions i es farà arribar a la Xarxa d’Escoles Verdes, a més de fer difusió per arribar a la ciutadania i donar a conèixer alguns consells.

Comentarios
Multimedia Diari