La impressió 3D, contra el càncer de pell

Investigació. La tecnologia simplifica el procés per tractar aquest tipus de tumors 

20 octubre 2017 06:54 | Actualizado a 20 octubre 2017 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’última tecnologia al servei de la medicina. Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Sant Joan de Reus ha trobat en la impressió 3D la inspiració i la solució per fer més fàcil i més còmode el tractament als pacients amb càncer de pell. «La idea va sorgir arran de veure un programa de televisió on es mostrava una impressora 3D. Vaig pensar que la tecnologia seria molt útil per fabricar les màscares que protegeixen la pell sana de la radioteràpia que reben alguns pacients amb aquest tipus de tumors», detalla la investigadora Meritxell Arenas.
Els investigadors Andreu Sintas i Domènec Puig, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, i la també la investigadora Mònica Arguís, de l’IISPV i de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, completen el grup d’investigadors. 
«El món de la impressió 3D està obert a àmbits molt diversos, com l’industrial sanitari, mèdic...», explica Domènec Puig. L’investigador destaca el compromís que ha rebut la recerca per part de l’Associació Oncològica Amadeu Pelegrí, que ha finançat el projecte «comprant la impressora 3D per imprimir els primers models de màscares».

Implantació
La recerca s’ha centrat a trobar la solució més òptima per protegir la pell que envolta un càncer a la zona nasal. «Ens hem centrat en aquesta zona perquè és irregular i s’ha de ser el màxim precís possible a l’hora d’aplicar la radioteràpia, però la recerca es pot aplicar a qualsevol altra part del cos», detalla Meritxell Arenas. La màscara s’utilitza per posar unes guies i dins d’aquestes hi va la radiació. «Ens permet aplicar la radioteràpia amb més precisió», afegeix. Actualment, el grup d’investigadors treballa per trobar el material més adequat per fabricar les futures màscares. 

Més còmode i fàcil
Un escàner i una impressora 3D són els recursos necessaris per fabricar les màscares personalitzades per cada pacient, a diferència del mètode actual que és més rudimentari. «Actualment es necessita molt de temps i recursos humans per fabricar cada màscara, en canvi amb l’aplicació de la impressió 3D el procés serà automatitzat i molt més simplificat», detalla Domènec Puig. 
Els avenços són evidents. «D’ençà que es realitza el primer motlle en negatiu amb alginat, s’asseca i després s’utilitza per crear la màscara final amb diverses capes de cera passen moltes hores. En canvi, amb un escàner en 10 minuts tenim el perfil del pacient per després imprimir la màscara», explica la Meritxell Arenas. Al respecte, Domènec Puig assegura que amb la impressió 3D és possible tenir la mascara definitiva en set hores. 
 

Actualment, el càncer de pell té diversos tractaments possibles. Segons detalla la investigadora, en el cas de la radioteràpia una de les tècniques és la braquiteràpia, que consisteix a col·locar material radioactiu en contacte directament amb el tumor. En aquests pacients, els metges han de posar una mena d’escut que protegeix de la radiació la pell sana que envolta el tumor i en aquests casos utilitzen una màscara. 
«Cada tumor i cada persona és diferent, per tant tenir la tecnologia al servei de la medicina permet personalitzar el tractament, el que resulta importantíssim en el cas de l’especialitat oncològica», afegeix Meritxell Arenas. 
En aquest sentit, la investigadora recorda que el càncer de pell no melanoma és un dels més freqüents entre la població de la província. «Actualment unes 200 persones reben radioteràpia i per tant pràcticament totes elles podrien ser subsidiàries d’utilitzar aquest tipus de màscares impreses amb 3D», afirma la investigadora. 

Comentarios
Multimedia Diari