Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La imputada Teresa Gomis pren possessió de la seva acta al Congrés

Cobreix la vacant deixada pel recentment nomenat conseller d'Interior Jordi Jané

Agències

Whatsapp
Gomis, el dia que va ser detinguda a l'Ajuntament de Reus. Foto: Alba Mariné

Gomis, el dia que va ser detinguda a l'Ajuntament de Reus. Foto: Alba Mariné

L'extinent d'alcalde de Reus Teresa Gomis, imputada pel cas Innova i que va concórrer com a número tres a la llista de CiU per Tarragona a les eleccions generals del 2011, ha pres aquest dilluns possessió de la seva acta de diputada al Congrés, segons figura ja en la pàgina web de la institució.

Gomis cobreix així la vacant que va deixar a la cambra baixa l'exdiputat Jordi Jané el mes de juny passat quan va ser nomenat conseller d'Interior a l'executiu d'Artur Mas, després de la sortida del seu Gabinet dels consellers d'Unió.

Des de la sortida de Jané del Congrés, CDC ha estat intentant dissuadir Gomis que prengués possessió de la seva acta, però finalment ella ha optat per accedir a l'escó, tot i que no podrà jurar o prometre el seu nou càrrec fins a aquest dimarts i serà aleshores quan adquireixi la seva condició plena de diputada.

Fonts del Congrés dels Diputats han explicat que de moment el seu escó se situarà al "galliner", que és com es coneix col·loquialment l'última filera de l'hemicicle. És una localització temporal a l'espera que el grup de CDC reclami formalment -si ho vol fer- una assignació prop dels seus escons. CDC encara espera que Gomis renunciï i podria no acceptar-la com a membre del grup forçant-la a constar com a adscrita al Grup Mixt. Des de la formació estan atents als esdeveniments i estudiant els diferents escenaris abans de prendre una decisió.

CDC esperava que Gomis renunciés a l'escó i cedís el lloc a la número quatre de la llista per Tarragona, Núria Balagué i Raga, entenent que la seva imputació en el cas Innova pot perjudicar els interessos i la imatge de la formació.

Si Gomis decideix prendre plena possessió de l'acta aquest dimarts a la tarda i CDC ho sol·licita, podria anar a parar al Grup Mixt, fet que implicaria que la formació perdria un representant al Congrés.

De moment, no està assignada a cap dels escons que actualment ocupa CDC a la cambra baixa. Els 10 diputats de la formació, liderats al Congrés per Pere Macias, ocupen un espai al centre de l'Hemicicle d'acord a la distribució que van acordar amb UDC després del divorci.

La número tres per Tarragona ha arribat a la cambra baixa per la sortida del nou conseller de l'Interior, Jordi Jané, fins ara vicepresident quart de la Mesa. Jané no disposava de seient al grup, sinó als llocs de la Mesa, i de moment la seva cadira a l'òrgan de direcció del Congrés continua vacant i pendent de la negociació amb el PP.

Amb tot, i tal com la mateixa Gomis va avançar a l'ACN el passat 23 de juny, l'exregidora de Reus ha decidit fer ús de la seva potestat per accedir a l'acta, que és personal, i ja ha formalitzat aquest dilluns els documents per prendre possessió a l'inici del ple de dimarts.

Fonts de CDC han explicat a l'ACN que encara estan oberts tots els escenaris. Les mateixes fonts asseguren que el fet que hagi formalitzat l'acta de diputada no és definitiu i que aquest dimarts encara podria deixar l'escó abans del ple.

Blanqueig i falsedat documental

El portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, va arribar a demanar públicament a Gomis que tingués en compte en la seva decisió que existeix una "demanda social" en contra que els immersos en causes judicials entrin en les institucions.

Fa dues setmanes, Macias va recalcar que els escons són de les persones i no dels partits, per la qual cosa malgrat els "desitjos o preferències" que pugui tenir CDC, l'última paraula sobre aquesta qüestió la tenia la pròpia Gomis.

Gomis va ser detinguda a l'abril en el marc de l'operació Innova i segueix imputada per delictes de falsedat documental, contra l'Administració pública, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

Encara que Gomis assumeixi la condició plena de diputada, el grup parlamentari de CiU podria no acceptar-la en el seu si, fet que implicaria automàticament que passés al Grup Mixt. Si fos d'aquesta manera, CDC passaria de deu a nou parlamentaris en la Carrera de San Jerónimo.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También