Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La investigació sobre la contractació de Batesteza es tanca amb vuit imputats i fiances milionàries

El jutge acusa l'arquitecte de l'Hospital de Reus, Prat, Pérez i Ventura, de delictes de prevaricació, malversació de fons públics i blanqueig, entre altres

ACN

Whatsapp
Batesteza a la salida de los juzgados de Reus en una de las ocasiones en las que prestó declaración. Foto: Alba Mariné

Batesteza a la salida de los juzgados de Reus en una de las ocasiones en las que prestó declaración. Foto: Alba Mariné

El jutge Álvarez de Juan, del Jutjat d'Instrucció Número 3 de Reus, ha donat per finalitzada la instrucció de la peça 2 del cas INNOVA, la relacionada amb la contractació de l'arquitecte del nou Hospital de Reus, Jorge Batesteza. En l'auto, s'imputa 6 delictes a Batesteza i la seva dona, l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, l'exdirector general d'INNOVA, Josep Prat, l'exdirectora econòmica, Ester Ventura, la secretaria i l'exdirector d'obres d'INNOVA, José Vicente Gómez, i el representant de la UTE constructora, Sergi Luqui. Estan acusats de prevaricació, blanqueig de capital, malversació, tràfic d'influències, frau a l'administració i falsedat documental i se'ls reclamen fiances milionàries.

D'entrada el jutge ha desestimat tots els recursos de reforma que havien presentat les defenses de Ventura, Batestetza, Luqui, José Vicente Gómez - exdirector d'obres d'INNOVA-, i Prat. Acusa a tots vuit imputats de delictes de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, frau a l'administració i falsedat documental. També en l'auto, el jutge sol·licita que es formin tres peces separades de responsabilitat civil. En la primera perquè l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, l'exsecretària d'INNOVA, Natalia Torrell i l'exdirector d'obres del hòlding, José Vicente Gómez, prestin una fiança d'1.548.000 d'euros cadascun. Una segona per a la dona de l'arquitecte Batesteza, Silvia Barberà, amb una fiança de 870.000 euros, i la darrera per a l'exresponsable de la UTE que va construir l'Hospital de Reus, Sergi Luqui, de 560.000 euros.

En l'auto, el Jutge Álvarez de Juan veu clars indicis que els contractes entre l'arquitecte i INNOVA van ser adjudicats "amb omissió total i absoluta del procediment legalment establert" perquè no es van acollir a les normatives de contractació pública. Els tres contractes signats per Batesteza són per al magistrat "un únic contracte" i detalla que van costar al hòlding reusenc 387.000 euros més IVA, a més d'altres factures per despeses de desplaçament que l'arquitecte hauria declarat com ingressos a l'Agència Tributària Espanyola també com de la seva empresa (BBATS CONSULTING PROJECTS SLP.

Feina gairebé inexistent

Els serveis presumptament oferts per Batesteza, en canvi, no corresponen al volum de facturació presentat. Per cada factura, l'arquitecte havia d'haver presentar un informe sobre la evolució de les obres. D'aquests informes se'n van presentar 4 però de factures 43. "No hi ha constància de 39 informes mensuals que justificarien el seu treball per a INNOVA", diu el jutge en l'auto. També detalla que la firma de Batesteza només apareix en 14 de 115 actes de visita de seguiment a l'obra del nou hospital. Per tot plegat, conclou que "l'arquitecte Jorge Batesteza no ha fet els treballs contractats amb INNOVA en els termes que recullien els contractes ni consta que hagi estat a l'Hospital San Joan de Reus totes les vegades que va facturar despeses de desplaçament".

Un altra contractació irregular que destaca el jutge és la firma d'un contracte d'arrendament de serveis la UTE EUROCONSULT i Jorge Batestza mentre que el cost es va cobrar a INNOVA, una modificació del contracte INNOVA-UTE que també es va saltar el procediment de contractació pública i que va deixar l'arquitecte prestant serveis d'assessoria tècnica "simultàniament en el seguiment i control" de l'obra del nou hospital.

Nucli dur d'INNOVA al correntSegons es llegeix a l'auto, el mateix Josep Prat hauria reconegut en seu judicial que Batesteza "va ser col·locat a dit" a INNOVA i que, juntament amb Manté, van ser les dues persones que els consellers delegats del hòlding, la consellera de Salut, Marina Geli, i el director de Salud de la Generalitat li van donar ordres de contractar-los. La participació de Josep Prat al cas és clara per al magistrat perquè va firmar el contracte amb Batestza. També veu evident la participació de Natalia Torrell per ser l'encarregada de redactar el contracte i les pròrrogues.

Sobre Ester Ventura també considera que està clarament implicada per ser la responsable del control dels treballs de consultoria externa que havia de fer l'arquitecte. El jutge recorda a la defensa de Ventura que l'argument que l'exdirectora financera tenia menys funcions i no podia saber què passava amb Batesteza, hauria d'haver repercutit en una rebaixa del sou i en canvi, a partir d'aquell moment va passar a cobrar més, gairebé 100.000 euros anuals.

A l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, el jutge li atorga una participació "capital" en els fets, considera que coneixia la contractació i, no descarta que "inclús dos iniciativa seva". Argumenta amb emails i altres proves com la cúpula d'INNOVA tenia coneixement suficient per saber que passava amb la contractació de Batesteza i del Project Manager per a la UTE.

A partir d'ara s'obre el termini per presentar recursos a aquesta resolució judicial i per sol·licitar l'obertura de judici oral sobre aquesta peça separada.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También