La majoria d'edat dels Cavallets

El ball va néixer fa 18 anys i en aquest temps ha anat evolucionant. La dansa va ser recuperada pel CRAC i els cavalls els va fer l´escultor Manel Llauradó, amb la descripció d´Andreu de Bofarull de l´antic ball

19 mayo 2017 18:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Arribar a la majoria d’edat, 18 anys, és la fita que aquest any celebra el Ball de Cavallets de Reus. Un aniversari que les integrants del ball festegen amb molta il·lusió. «Durant tot aquest temps hem estat testimonis de com ha evolucionat el ball», explica Mariona Sugranyes, cap de colla, qui destaca que «les primeres ‘cavalleres’ eren les dones dels portadors de l’Àliga de Reus».

La dansa va ser recuperada pel Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC) i es va presentar el 21 de juny de 1998. Amb els cavalls fets per l’escultor Manel Llauradó i la descripció d’Andreu de Bofarull de l’antic ball. Quatre genets cristians i quatre genets turcs, acompanyats de l’àngel i el macer, escenifiquen les lluites entre moros i cristians.

Renovació

Amb el pas del temps la colla ha anat renovant els seus membres fins a arribar a l’Alba Balaguer (macera); Ester Poveda, Núria Dalmau, Ana Àrias, Alba Sicília, Marian Melo, Diana Redecillas, Laura Roig i Tere Vallvé (cavallets turcs); Ferran Sugranyes (Àngel), i Mariona Sugranyes, Laia Grifoll, Anna Ticó, Carla Pastó i Anna Perostes (cavallets cristians). La celebració de l’aniversari esdevé encara més especial tenint en compte que el Ball de Cavallets ja ha estrenat nou vestuari.

«Per a nosaltres ha estat molt important poder estrenar la nova vestimenta i presentar-la públicament», afirma Mariona Sugranyes. La nova imatge del Ball de Cavallets incorpora diferents canvis com una armilla més estilitzada en el cas dels genets turcs i la casaca dels genets cristians amb més plecs.

A més, també s’han renovat les faldilles dels cavallets perquè tinguin més moviment. La iniciativa ha estat possible gràcies al Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC) i la col·laboració de Josep Maria Casas, de El Barato. «També hem estrenat fundes de cuir per a les espases, per evitar deixar-les a terra quan no estem ballant», explica Mariona Sugranyes.

Aquest «canvi d’estil» també està acompanyat d’un gir musical. De fet, s’han descobert dues melodies antigues del Ball de Cavallets de Reus trobades per Francesc Sans al fons de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya a l’arxiu de Música de Cornamusa-Joan Amades (1924).

Arranjades per Daniel Carbonell, les presenten amb el nom del Galop del Ball de Cavallets. «Sempre que podem intentem introduir diferents passos i balls per tenir més gràcia a cadascuna de les cercaviles», confessa Mariona Sugranyes, qui afegeix que «aquest any també tenim nou àngel».

Per celebrar aquesta majoria d’edat el Ball de Cavallets té preparada una sorpresa per al pròxim dimecres 29 de juny. «L’any passat ja vam sorprendre fent una imitació de diferents elements del Seguici Festiu, i enguany tornarem a fer un acte especial», destaca la cap de colla del Ball de Cavallets de Reus. La porta del Ball de Cavallets està oberta per donar la benvinguda a nous membres.

«Fa dos anys vam realitzar una crida a través de les xarxes socials que va tenir una molt bona rebuda, fins i tot tenim llista d’espera», destaquen des del ball. De fet la integrant més jove té catorze anys, i es diu Maria Figueres.

Comentarios
Multimedia Diari