La mesquita de Reus trasllada als fidels que 'qualsevol radicalisme o extremisme és dolent en si mateix'

La junta directiva afirma que l'imam Tabdelhamid Aim El Hyat, titllat de radical, fa tres anys que és fora del país i que des d'aleshores el càrrec l'ostenta Abdelhakim Mrabou

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'imam de la mesquita de Reus, Abdelhakim Mrabou, ha traslladat als més d'un miler de fidels musulmans que han assistit a la pregària d'aquest divendres que "qualsevol radicalisme o extremisme és dolent en si mateix". Amb aquest missatge, expressat en àrab i en castellà, el col·lectiu es pretén desmarcar de l'acusació del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què assegurava que la de Reus era una de les mesquites que es controlen per evitar que es converteixi en un "focus de radicalització". D'altra banda, la junta directiva afirma que l'imam Tabdelhamid Aim El Hyat, titllat de radical, no té vinculació amb l'associació des de fa tres anys, quan se'l va substituir per l'actual.

L'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, que gestiona l'única mesquita actualment operativa a la ciutat, assegura que no té res a veure amb els corrents radicals. L'imam del temple, que des de fa cinc anys està ubicat al carrer de la Tolerància, al polígon Granja Vila, ha traslladat als fidels que s'han aplegat en la pregària d'aquest divendres que l'Islam és "un missatge de pau, de misericòrdia i solidaritat" i que el musulmà intenta "ser millor creient dia a dia, millor persona i un element positiu de la seva societat".

Després de la pregària en àrab, el vicepresident de l'entitat, Mohammed Badaoui, ha llegit un resum del sermó en castellà, moment que els mitjans de comunicació han pogut seguir des del mateix interior del temple. "Qualsevol radicalisme o extremisme és dolent en si mateix, encara que de vegades es tracti de persones que prediquen seguir la millor de les religions o de les espiritualitats", recull el text.

El missatge també ha insistit en el fet que l'Islam ensenya que cal respectar les normes i la llei, encara que, en ocasions, no siguin del gust de les persones, i que els musulmans "són persones com la resta i es poden equivocar, i de vegades, estan molt lluny de l'Islam que diuen seguir i practicar".

En declaracions als mitjans, el vicepresident de l'Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohammed Badaoui, ha insistit que ells no tenen res a veure amb les acusacions que s'han fet sobre la mesquita. "Els qui ens acusen són els que haurien de donar explicacions i nosaltres només podem dir que no hi tenim res a veure", ha etzibat. Badaoui ha insistit també que el missatge que es dóna a la mesquita es basa en "motivar a la gent per la convivència, el bon tracte amb els veïns i amb els autòctons".

Els responsables del temple també s'han desvinculat de l'imam Tabdelhamid Aim El Hyat, que ha estat titllat de radical. Segons l'associació, en el passat aquest imam hauria tingut influències sobre diverses mesquites -entre les quals hi hauria la de Torredembarra-, però en el cas de Reus hi haurien tingut "problemes" i haurien optat per contractar un altre imam, Abdelhakim Mrabou, que és qui desenvolupa aquestes funcions al temple reusenc des de fa tres anys.

Pel que fa al jove detingut a Valls en l'operació antijihadista d'aquesta setmana, Jacob Orellana, el portaveu de l'associació que la gestiona ha insistit que tampoc no hi tenen res a veure, malgrat que en ocasions havia freqüentat el temple. "La mesquita és oberta a tothom i pot entrar-hi a resar qualsevol, però no podem saber la mentalitat de cada persona", ha afegit Badaoui.

La pregària d'aquest divendres a Reus ha estat massiva i hi ha participat més d'un miler de fidels. De fet, el temple té una capacitat per a 908 persones i, com sol ser habitual els divendres, s'han hagut d'estendre diverses estores a l'exterior de la nau per poder acollir a més musulmans, principalment provinents de la capital del Baix Camp i dels pobles de l'entorn. Segons els responsables del temple, durant la resta de dies hi acostumen a pregar unes 200 persones.

Comentarios
Multimedia Diari