La plaça del Mercadal de Reus torna a veure castells

Les tres rondes i els pilars s'han completat en tan sols una hora. S'han vist castells de 7 i Vilafranca s'ha atrevit amb el 4de8

03 octubre 2021 12:59 | Actualizado a 04 octubre 2021 07:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça del Mercadal s'ha convertit aquest migdia en una festa del món casteller. La primera diada de la represa amb colles de diferents municipis, on el més important no han sigut tant les construccions, sinó el fet de poder reprendre l’activitat castellera, tot i que de forma atípica. S'han vist castells sòlids, ni una sola caiguda, i tots descarregats. Hi havia el dubte de si es veurien castells de 8, i sí, Vilafranca s'ha atrevit amb el 4 de 8. 

Només 600 persones han pogut seguir des de dins de plaça, i assegudes en cadires, l’actuació. Molts d’altres l'han vist des de les terrasses. I és que s'ha garantit la mobilitat de la gent pels porxos i l’obertura dels bars i restaurants de la plaça, mentre que el centre del Mercadal estava reservat als que prèviament haguessin adquirit entrada i a les cinc colles participants: Colla Vella Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Reus, Colla Castellera Capgrossos de Mataró i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Cada colla s'ha situat en una zona específica de la plaça i entre colles no s'han pogut ajudar a fer pinya, per tal de no barrejar les bombolles.

També atípic ha sigut el desenvolupament de la diada, amb tres rondes conjuntes que s'han completat en menys d’una hora. Concretament, s'han vist 15 castells en tan sols 50 minuts, seguits de la ronda de pilars de 5 i, per posar la cirereta del pastís, les colles s'han animat i han tancat la jornada amb un festival de pilars de 4: la Vella de Valls n'ha alçat un total de sis; els Capgrossos de Mataró i la Jove de Tarragona, tres cada un d’ells; Vilafranca, quatre i els Xiquets de Reus tancaven la Diada del Mercadal amb cinc pilars.

Hi havia moltes ganes de castells, després de més d’any i mig de sequera arran de la Covid, i això és el que es respirava a l’ambient. A tres quarts d’una del migdia començaven a entrar a plaça els castellers i a la una en punt, sonaven els Segadors, mentre que cada colla alçava un pilar de quatre. La diada ha començat molt dinàmica, i aquestaha sigut la tònica que s'ha mantingut durant tota l’actuació, que es preveia que durés una hora i mitja aproximadament, dues hores a molt estirar, però finalment s'ha enllestit en una hora exacte de rellotge.

Els Xiquets de Reus han sigut els encarregats d’estrenar la plaça. Segons el sorteig de l’ordre d’actuació –que es va fer dijous a l’Ajuntament de Reus–, els primers havien de ser la Vella, però s'ha cedit l’honor als de la camisa avellana, que han inaugurat la diada amb un 3de7 ben sòlid. Han seguit Vilafranca i la Vella, que han començat a alçar alhora un 4de7 amb agulla i un 5de7, respectivament. I és que de les imatges més impressionants que deixen els castells a l’antiga –o rondes conjuntes– es l’estampa de veure diversos castells a la vegada. A continuació, Capgrossos ha optat pel 3de7 en la primera ronda, i la Jove de Tarragona, pel 4de7. Construccions que s'han completat sense problemes, sense ni un sol moment de dubte, com si els castells mai s’haguessin aturat.

Sense pràcticament descans, quan passaven pocs minuts d’un quart de dues del migdia, s'ha donat pas a la segona ronda. En aquesta ocasió ha sigut la Vella que l'ha encetat i han apostat pel 5de7, el primer de la represa dels de la camisa rosada.

I ha sigut el torn dels Castellers de Vilafranca. Ho havien anunciat: volien portar a plaça un castell de 8. I així ho han fet. L’aposta era el 4de8. Ni que és un castell que la colla domina, no se li pot perdre el respecte, i menys ara, després de tants mesos d’inactivitat. Però el castell estava ben assajat i els pisos s'han anat alçant. La construcció estava ben assentada, però hi ha hagut moments d’incertesa. L’acotxador no ho acabava de veure clar i dubtava de si arribava o no. Finalment, però, s'ha col·locat sobre els dosos i l’enxaneta ha pogut coronar el castell, tot fent l’aleta. Castell descarregat, 4de8 completat.

Els Xiquets de Reus han continuat amb la segona ronda amb el 4de7, que han alçat sense problemes. També els Capgrossos de Mataró han apostat per la mateixa construcció, però afegint l’agulla. Prèviament a la Diada del Mercadal, els del Maresme tan sols havien fet pilars, però han arribat a Reus amb força i en segona ronda apostaven pel 4de7 amb agulla. Un cop carregat el castell, l’acotxador s'ha introduït cap a l’agulla per convertir-se en enxaneta. Mentrestant, el 4de7 s’anava desmuntant i quedava a la vista el pilar de 5. La Jove de Tarragona tancava la segona ronda amb la mateixa construcció: el 4de7 amb agulla.

Els 4de7 han seguit a la tercera ronda. Tant Vilafranca com els Xiquets de Reus han apostat pel 4de7 amb agulla, mentre que els Capgrossos de Mataró han fet el 4de7. Per la seva banda, la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han completat el 3de7.

Havien passat tan sols 50 minuts de l’inici de la diada i ja s’havien vist 15 castells al Mercadal. A les 13.50 h es donava pas a la ronda de pilars de 5 per tancar la diada més ràpida de la història. La Vella i Vilafranca han optat per aixecar-ne dos cada una, mentre que la Jove de Tarragona i Capgrossos n'han fet un. Els Xiquets de Reus tancaven l’actuació amb el seu pilar de 5 davant de l’Ajuntament a les dues del migdia en punt. Però la festa no ha acabat aquí. A continuació, totes les colles han alçat pilars de 4. Un final de festa que indicava les ganes que hi havia de tornar a plaça i celebrar-ho. Perquè el més important d’enguany és que, per fi, després de molt de temps, es tornen a veure castells.

Comentarios
Multimedia Diari