La primera ballada gegantera de Reus després de la pandèmia

Corpus, a tocar. Els Gegants ballen a La Palma per a infants
de l’Escola Montsant i ho faran per a més centres fins divendres

01 junio 2021 05:30 | Actualizado a 01 junio 2021 05:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Gegants de Reus van ballar ahir per primer cop després de l’arribada de la Covid. Ho van fer a La Palma i en presència de diferents infants de l’Escola Montsant. La imminent arribada de Corpus, del 3 al 6 de juny, es van fer paleses amb aquest escalfament de motors. La d’ahir va ser la primera de les trobades i estan adreçades, com és habitual, només a escoles. Es faran cada matí fins divendres.

La mainada, doncs, va esperar els elements festius perfectament col·locada, asseguda i amb mascareta, i a l’hora convinguda. L’acompanyament musical dels grallers Canya d’Or, de Reus, no va trigar a fer-se notori amb la seva melodia. Els músics van donar el tret de sortida a tot un seguit de ballades al voltant de la plaça, i sota l’atenta mirada de la Mulassa, situada a la zona de l’escenari.

Els crits dels menuts van animar els portadors dels Gegants i, més d’un nen i nena se’l va poder veure assenyalar, amb il·lusió, la parella de Gegants que més li agradava. L’apunt dolç de la jornada, sens dubte, el van marcar les coques amb cireres, les quals un cop completades les ballades van repartir-se als diferents alumnes.

«Ja podem dir que, abans de començar amb l’activitat, les ganes de festa entre els més petits són intactes. S’arribarà a 24 escoles, que fan un total d’unes 2.500 criatures. Veuran els gegants ballar i, a poc a poc, anirem avançant», va dir el regidor de Cultura, Daniel Recasens, sobre la promoció de la cultura segura.

Des dels Gegants de Reus, el cap de colla accidental, Arnau Fernàndez, va manifestar que «les ganes poden amb tot i hem volgut ballar per als nens i nenes, perquè s’ho mereixen». «Hem mirat d’organitzar les diferents parelles de Gegants, que surtin totes per igual i, depenent de l’escola que toqui per veure’ls, veuran ballar unes o altres. Dijous, això sí, sortiran totes a la plaça. La pràctica de ballar no l’hem oblidada tot i la pandèmia, és com anar amb bicicleta», va complementar.

Els grallers Canya d’Or van detallar, per la seva banda, que «el context, amb la nova normalitat, ens deixa actuacions, balls de gralles, en les quals la gent no pot ballar, perquè ha de romandre asseguda i deixant les distàncies corresponents». Malgrat tot, el graller Jaume Aguza va continuar tot dient que, «tot i que no es poden fer cercaviles, són situacions estranyes les que vivim». «Veiem, però, que tot s’està reactivant». Preguntats pels assajos, van concretar que «els instruments de canya, com la gralla, necessiten un manteniment pel que fa a l’assaig». Per tant, si no «vas tocant, la musculatura del llavi es relaxa i, a la que toques 10 minuts, notes força cansament». Uns quants músics, per sort i segons va fer constar, «ens dediquem a això i impartim classes durant l’any». Els que només toquen dies clau, com el d’ahir, «sí que ho noten una mica més», va dir. Les expectatives que tenen pel que fa a la festa, almenys quant a formats, creuen que «tot serà de l’estil que estem veient a la ciutat, així mateix està passant amb actes festius d’altres municipis; prioritzaran fer activitats a grans places, a l’aire lliure, perquè són entorns més segurs. Almenys fins a l’any que ve, serà aquesta la normalitat que ens tocarà viure», va afegir Aguza.

La celebració de Corpus s’iniciarà, com dèiem, dijous. Des del Campanar, a les 9.30 hores es donarà el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. També es podrà veure l’Ou com Balla a l’atri de Sant Sebastià, a la plaça del Castell (de dijous a diumenge, 10-12h; i, 16-18h).

El Toc de festa es repetirà el mateix dijous (16 hores), dissabte (12 hores) i diumenge (10 hores).

Comentarios
Multimedia Diari