La primera noia entre els Armats de Riudoms

El Grup d’Armats de la Confraria de la Puríssima Sang de Riudoms comptarà, per primer cop, amb una dona a la cohort

07 marzo 2020 09:20 | Actualizado a 07 marzo 2020 10:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup d’Armats de la Confraria de la Puríssima Sang de Riudoms, fundat l’any 1888, sempre ha estat format per 16 persones –amb 4 timbals, 10 llances, la corneta i el capità Manaies–. Fa poc, han acollit incorporacions noves, entre les quals hi ha la de la primera noia en la història del grup. Es tracta de la Maria Ferran (20), qui enguany s’estrenarà a la Setmana Santa d’enguany, juntament amb els altres companys també nouvinguts a la cohort romana de Riudoms. «En aquests 132 anys de trajectòria, els Armats de Riudoms havien estat homes, no per cap condició determinada, ni molt menys. Ja fos per costum o tradició, fins ara, no s’havia presentat cap dona amb l’objectiu d’unir-se a nosaltres. Valorem aquest fet, doncs, com a positiu i esperem que esdevingui una normalitat amb la finalitat de fer gran el grup i seguir consolidant el seu futur al municipi. Això també ajuda perquè se segueixi amb la tradició dels Armats de Riudoms, molt fidel en la realització de l’acte solemne, com es feia antigament», explica el capità Manaies, Arnau Salvat. De fet, aquest és el seu últim any després de 15 anys. I és que la franja d’edat està situada entre els 20 i els 30. Es pot ser Armat a partir dels 18 anys, tot i que s’intenta que voregin els 22. L’objectiu és que tothom a la vila tingui cabuda i ningú es quedi sense tastar l’experiència de desfilar com a Armat. «Tothom ho vol ser. Establir una rotació regular fa que més gent passi pel grup», esmenta Salvat, i segueix: «Que hi hagi gent jove majoritàriament és clau, es creen uns vincles i uns ensenyen als altres. Això al carrer es fa visible», assenyala el capità Manaies.

La Maria Ferran i els nous companys també incorporats han començat els assajos corresponents (un parell a la setmana), i s’hauran de familiaritzar amb el pas curt, el llarg i les característiques cadenes, en les quals els membres realitzen una coreografia entrellaçada. Val a dir que, el ritme i la solemnitat de l’acte amb el toc de corneta, així com el repic dels timbals són els elements més esperats pels vilatans.

La Maria Ferran, com que mai havia vist una noia al grup, va preguntar al grup si podia afegir-s’hi i així ho va fer. «A la família no havia tingut cap parent proper que hagués estat Armat. Com a molt, havíem col·laborat amb la Confraria de Cornetes i Timbals de Santa Llúcia de Riudoms. Tenia la idea al cap, m’havia de presentar i era qüestió de temps. Quan em vaig assabentar que, enguany, hi hauria baixes de membres que marxaven, vaig decidir apuntar-me a la llista», diu decidida. La família va alegrar-se molt quan va saber que hi havia lloc per a ella.

La seva entrada a la cohort romana suposa, segons valora ella, «obrir la porta (la qual mai havia estat tancada), a moltes més noies que vulguin formar part de l’agrupació». Simplement, el fet de desfilar, ja fa visible aquesta opció. Ferran, de ben petita, anava a veure els Armats com marca la tradició, tothom volia ser al costat d’ells i sempre li havien cridat l’atenció. «L’experiència està sent bona, molts integrants els coneixia de Riudoms, de tota la vida i tot és molt proper», constata. I és que el que més li agrada és «formar part de la tradició», assegura la jove.

Comentarios
Multimedia Diari