Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La reusenca que dirigeix el Casal Català de Zuric

Laura Cabré és una jove arquitecta que va decidir marxar a l’estranger per seguir creixent professionalment. I ha estat a Suïssa, on ha descobert una nova passió al capdavant d’una entitat

Francesc Gras

Whatsapp
La Laura Cabré en una imatge al carrer Llovera durant la seva darrera visita a Reus. Foto: Alba Mariné

La Laura Cabré en una imatge al carrer Llovera durant la seva darrera visita a Reus. Foto: Alba Mariné

La història de la Laura Cabré (Reus, 1986) comença com ho podria fer la de molts altres joves preparats, amb talent i ganes d’aprendre que no han tingut més remei que marxar a l’estranger per falta d’oportunitats. Tot s’inicia un cop acabada la carrera d’Arquitectura – es va llicenciar a La Salle– quan li sorgeix la possibilitat de participar en un projecte relacionat amb el patrimoni arquitectònic a Guinea Equatorial. Durant els estudis havia estat col·laborant amb un despatx internacional d’arquitectes a Barcelona. Aquells quatre mesos al país centreafricà «em van obrir una nova perspectiva del món, sobretot per l’impactant canvi cultural que vaig viure». 

Un cop finalitzada la seva estada a Guinea Equatorial va tornar a Reus per acabar el projecte, encara que per a ella tot havia canviat. Malgrat les dificultats, va trobar feina i col·laborava com a autònoma en projectes liderats per despatxos d’arquitectura de la zona, encara que les ganes de tornar a l’estranger pesaven més. Així és que, decebuda per la situació de la professió a Catalunya i amb ganes de repetir experiències com la d’Àfrica, la Laura va prendre la determinació de tornar a marxar. Va ser llavors quan se li van obrir diferents possibilitats. Després de rumiar-s’ho força, i de passar les pertinents proves, va decidir instal·lar-se a Suïssa, concretament a Zuric. I ho va fer contractada per un gabinet d’arquitectes i amb moltes coses per aprendre. 

Imatge de l’assemblea de socis del Casal Català de Zuric d’enguany celebrada a les seves dependències. Foto: Casal Català de Zuric

Una d’elles, sens dubte, l’idioma. «Em vaig plantar a Zuric sense saber alemany. Però l’he anat aprenent ràpidament, ja que no parlar-lo suposa una barrera molt gran tot i dominar l’anglès». Fora de la feina i de les classes d’alemany, una de les primeres coses que va fer a Suïssa va ser visitar el Casal Català de Zuric. Passats uns mesos, ja entrava a formar part de la junta. «El casal em va ajudar molt com a coixí d’aterratge. Per això, quan un dels companys em va demanar un cop de mà vaig entrar a la junta». 

Però la seva implicació no va acabar aquí. Des de fa sis mesos, la Laura ostenta la presidència de l’entitat amb la màxima dedicació i humilitat possible. «Els més joves vam decidir iniciar un projecte de renovació com han fet molts altres casals europeus. I com que cap dels meus companys es decidia, vaig oferir-me perquè era un repte molt interessant», explica. Des de llavors, aquesta reusenca ha descobert una passió i treballa per aconseguir potenciar l’entitat i les seves activitats culturals. Per exemple, més enllà d’actes festius dirigits a la comunitat catalana que resideix a Zuric, el casal posarà en marxa un cicle de cinema en català amb pel·lícules com Incerta Glòria, Ebre, del bressol a la batalla o El retratista

El Procés

També vol potenciar la llengua catalana entre els fills dels associats, molts d’ells nascuts ja a Suïssa. «Intentem que el nen utilitzi el català com a llengua d’aprenentatge i de joc, perquè no sigui només la llengua dels pares». Tot i que les activitats del casal són estrictament culturals, el moment que viu en aquests moments Catalunya no passa desapercebut. I més tenint en compte els precedents que hi ha a Suïssa a l’hora d’organitzar referèndums i la presència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). 

El casal posarà en marxa un cicle de cinema en català amb films com ‘Incerta Glòria’

Sense posicionar-se al respecte, des del Casal Català de Zuric treballen amb la Generalitat en el marc d’una campanya informativa per si els seus integrants volen inscriure’s al registre de catalans a l’estranger que s’ha creat recentment. 

En aquests moments, el Casal Català de Zuric té més de 170 socis, la majoria d’ells residents a la ciutat però també en l’entorn més proper. La comunitat catalana a Suïssa és força nombrosa, fet que ajuda que hi hagi una gran vida associativa. Sense anar més lluny, també s’hi troben la Casa Nostra de Basilea i el Centre Català Lausana-Ginebra.

En aquest punt, i amb tot de projectes per desenvolupar, és on es troba en aquests moments la Laura tres anys després de la seva arribada a Suïssa. Un lloc que aconsella a tothom per les seves similituds amb Catalunya i d’on, de moment, no té previst moure’s durant una bona temporada.

Comentarios

Lea También