La suma d´innovació i FP

L´INS Baix Camp i l´Institut d´Horticultura i Jardineria formen part de la xarxa InnovaFP que permet als alumnes desenvolupar projectes per a empreses

19 mayo 2017 18:45 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut Baix Camp i l’Institut d’Horticultura i Jardineria formen part de la xarxa InnovaFP, un programa que potencia la innovació dels centres educatius que imparteixen formació professional. La filosofia del projecte és que els alumnes desenvolupin iniciatives per a empreses i organitzacions del territori, a més de transferir coneixement. Segons detalla el responsable de projecte a l’INS Baix Camp, Joan Carles Sambró, el programa permet «portar a l’aula reptes, problemàtiques o necessitats d’empreses de la zona perquè els alumnes puguin explorar les possibles solucions i que aquestes siguin implementades a les empreses». Els estudiants desenvolupen les iniciatives durant el curs i, si és necessari, també es compagina el treball amb intervencions fora de l’aula. Aquest contacte amb la realitat també permet actualitzar els continguts i coneixements del professorat dels centres.

«Les empreses que demanen la col·laboració dels centres ho fan, en molts casos, perquè són petites organitzacions que no disposen del departament R+D o de la infraestructura necessària per poder desenvolupar aquesta tasca», detalla Joan Carles Sambró. En aquest sentit, el director de l’INS d’Horticultura i Jardineria, Raimon Martí, destaca que «establir convenis amb empreses és interessant perquè disposem de recursos econòmics per fer les pràctiques, i a més ens permet posar en pràctica les investigacions que fem durant el curs».

En el marc del programa, al Camp de Tarragona s’han desenvolupat 80 projectes des del 2011, amb la participació de 8 centres amb projectes, 45 empreses, 129 alumnes, 57 professors, i un pressupost total que ascendeix a 22.592,06 euros.

Casos reals

Com en el mercat de treball, els alumnes i els professors responsables tenen un primer contacte amb el client, en aquest cas les empreses i organitzacions per conèixer les seves necessitats. «Es redacta un document, a més d’establir el contracte i el pressupost», detalla Joan Carles Sambró. Si els comptes ‘agraden’, se segueix endavant amb l’acord. «A partir d’aquí els alumnes comencen a treballar i al final s’entrega el projecte i una memòria», detalla el responsable del programa a l’INS Baix Camp, el qual afegeix que «els estudiants també realitzen una exposició oral davant l’empresari, i això fa que sigui tot més professional».

Des de desenvolupar un sistema de formació e-learning per una empresa del polígon industrial de Constantí fins a realitzar iniciatives de màrqueting per a petites i mitjanes empreses de Reus, passant per la plataforma informàtica QeLab, amb el suport de la Facultat de Química de la URV, són alguns dels projectes en què ha treballat l’Institut Baix Camp.

En el cas de l’INS d’Horticultura i Jardineria, un dels projectes desenvolupats ha comptat amb el suport d’una empresa internacional. «Els alumnes s’han centrat en la creació de parets vegetals i han experimentat amb diverses plantes per saber la seva adaptació», destaca Raimon Martí, el qual afegeix que «actualment en el món de la jardineria es treballa amb plantes més resistents i de tipus ecològic. Nosaltres ja fa tres anys que experimentem en aquest àmbit, per tant els alumnes són experts».

Treball en equip

El treball en xarxa també és un altre dels valors afegits de la iniciativa InnovaFP. I és que el desenvolupament dels reptes es pot realitzar amb altres centres de Catalunya que formin part de la xarxa. «Hem col·laborat amb l’Institut Francesc Vidal i Barraquer de Tarragona en un projecte», assegura Sambró. L’objectiu final és també impulsar la inserció laboral dels alumnes que estudien FP. «Participar en el programa InnovaFP aporta un valor afegit als centres educatius i també a les empreses», conclou el responsable del programa a l’INS Baix Camp.

 

sfornos@diaridetarragona.com

Comentarios
Multimedia Diari