Les analítiques descarten el consum de drogues del conductor que va atropellar dos ciclistes a Montbrió a l’agost

Les proves fetes pels Mossos d’Esquadra primer van donar positiu en cànnabis i després en cocaïna

15 noviembre 2018 06:56 | Actualizado a 22 noviembre 2018 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les anàlisis de sang i d’orina descarten que el conductor que va atropellar mortalment dos ciclistes a Montbrió del Camp (Baix Camp) l’agost passat hagués consumit drogues, segons els informes a què ha tingut accés l’ACN. Els resultats d’aquestes proves sol·licitades per la defensa del noi després de l’accident contrasten amb les que van fer ‘in situ’ els Mossos d’Esquadra. El primer test de drogues que es va fer al conductor va donar positiu en THC -el principi actiu del cànnabis-, mentre que el segon va donar positiu només en cocaïna. L’advocat del jove, Jonathan Cortijo, posa en dubte la fiabilitat de les proves i lamenta que no es respectés la presumpció d’innocència pel que fa al consum d’estupefaents.

El conductor de divuit anys que el 5 d’agost va atropellar mortalment dos ciclistes a la carretera T-310, al municipi de Montbrió, no anava drogat. Això és el que assegura l’advocat del jove després de conèixer els resultats de les anàlisis de sang i d’orina que se li van fer en les hores posteriors a l’accident, quan ja estava detingut. 

Segons la documentació a què ha tingut accés l’ACN, els mossos van sotmetre el noi a dues proves de detecció de drogues mitjançant saliva. El primer test va donar positiu en cànnabis, però el segon, del qual se’n van conèixer els resultats quatre dies després, ho va fer només en cocaïna. Una contradicció que, segons l’advocat Jonathan Cortijo, posa en entredit la fiabilitat de les proves i genera inseguretats. “Se’ns planteja el dubte o la por que pugui haver-hi gent condemnada per proves que en principi han donat positiu i no sabem quina és la fiabilitat”, alerta.

L’advocat explica que el jove li va negar a comissaria que hagués consumit drogues. Segons el relat del noi, va anar de festa, va dormir un parell d’hores al cotxe i després es va posar al volant. L’accident va passar cap a un quart de nou del matí. Davant d’això, el lletrat va sol·licitar una anàlisi de sang que es va fer en un CAP el mateix dia de l’accident. L’endemà també van fer-li una anàlisi d’orina. El resultat d’ambdues proves va donar negatiu en consum de drogues i alcohol. De fet, la prova d’alcoholèmia feta al lloc de l’accident va donar un resultat de 0,10 mg/l, per sota del màxim de 0,15 mg/l per a un conductor novell. 

En un primer moment, els mossos van detenir el conductor per dos presumptes homicidis per imprudència greu, conducció sota els efectes de substàncies tòxiques i conducció temerària, una acusació aquesta darrera que la policia ha acabat retirant. I és que l’impacte amb els ciclistes es va produir a una velocitat d’entre 50 i 63 quilòmetres per hora en un tram limitat a 90, la qual cosa descarta l’excés de velocitat que van apuntar alguns testimonis. 

El cotxe, però, va envair el carril de sentit contrari, va arribar a fregar la tanca i va envestir els ciclistes. Dos d'ells, veïns de Riudoms, van perdre la vida a l'acte. L’acta de simptomatologia redactada pels agents dels Mossos d’Esquadra apuntava que el sinistre s’hauria produït per cansament o per la influència de les drogues. Els agents van interpretar que el fet que el conductor no parlés i es mostrés abatut podia evidenciar que havia consumit substàncies estupefaents. 

Segons l’advocat, els mossos haurien d’haver estat “més curosos” perquè, en aquests casos, “una condemna se sustenta en la declaració que facin els agents sobre els efectes del consum de drogues en la conducció” i això seria suficient, diu, per enviar algú a la presó. Per la seva banda, fonts dels Mossos d’Esquadra consultades per l’ACN han declinat fer valoracions d’aquest cas perquè està judicialitzat. 

Un cop obtinguts els resultats de les analítiques sobre el consum de drogues, Cortijo opina que la societat no ha respectat prou la “presumpció d’innocència” del jove i reivindica que se sàpiga “la veritat”, sobretot després de l’alarma social que va generar l’accident. Cal recordar que una setmana després dels fets més de 2.000 ciclistes van participar en un acte d’homenatge a les víctimes i van reclamar l’enduriment del codi penal. 

El cas continua en mans del jutjat d’instrucció número 1 de Reus, que manté el conductor en llibertat provisional, amb el carnet de conduir i el passaport retirats i amb l’obligació de comparèixer en seu judicial un cop per setmana. Per la seva banda, les acusacions particulars han demanat al jutge que rectifiqui i enviï el conductor a la presó. Ara és l’Audiència de Tarragona qui haurà de resoldre el recurs d’apel·lació presentat sobre aquesta qüestió. El judici, per tant, encara no té data. 

Comentarios
Multimedia Diari