Les barraques de Reus: feta la llei, feta la trampa

Enguany, l’accés a les Barraques s’ha modificat per destriar els menors que entren al Parc de la Festa. Es fan controls d’edat a la porta

23 junio 2018 08:48 | Actualizado a 23 junio 2018 08:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Barraques de Reus han modificat aquest any l’accés al recinte del Parc de la Festa. La voluntat de l’organització i l’Ajuntament és controlar l’accés dels menors a la zona de concerts, on hi ha les parades de les entitats, en les que se serveix alcohol. 

Als menors d’edat se’ls col·loca una polsera vermella que els veta l’accés a les begudes alcohòliques. Els que tenen més de 18 anys, en canvi, se’ls posa una polsera verda. 

Però el procés de triatge dels dos segments d’edat comporta importants aglomeracions de públic al lateral de l’accés al Parc de la Festa. Allà hi ha personal de seguretat, rere un taulell, on totes les persones que vulguin entrar a les Barraques han de passar-hi. Els que són majors d’edat no tenen més inconvenient que ensenyar el seu document d’identitat o, en cas que no el tinguin, el carnet de conduir. 

Els menors, però, només poden entrar al recinte si porten un consentiment signat dels seus pares o tutors legals, o bé si van acompanyats d’un adult.  I aquí és on la capacitat d’enginy dels menors ha trobat la solució a la restricció d’accés. 

«Acompanya’m i et convido»

A les rodalies del Parc de la Festa s’hi concentren petits grups de joves, alguns d’ells, clarament menors d’edat. 
Un d’aquests grups el conformen el Pau, l’Estela, la Viqui i el Jon. Tots tenen entre 15 i 17 anys. «Els meus pares em deixen venir a Barraques. Ja hi vaig venir l’any passat», explica el Jon. «El que no porto, però, és un permís per escrit», assegura. Preguntat per com s’ho farà per accedir al Parc de la Festa, el Jon contesta molt clarament: «Miraré de trobar un adult que m’entri». 

I és que sobre les taules de control d’accés, s’hi troben «formularis d’autorització d’accés per a persones menors d’edat als actes en horari nocturn de la Festa Major de Sant Pere», explica un dels vigilants. Aquests formularis, a l’abast de tothom, permeten que un adult es faci càrrec d’un màxim de cinc menors d’edat. Per fer-ho, només cal posar el nom i el DNI de l’adult i els noms dels xiquets i xiquetes dels que es fa responsable. 

La Viqui també té permís dels seus pares per sortir de festa a les Barraques. «Avui em deixen fins tard, perquè toca Roba Estesa i saben que m’agraden molt», afirma. Però ella, igual que l’Estela i el Pau, no porten cap document signat dels seus pares que acrediti aquest permís.

«Buscarem un adult que ens signi l’autorització i puguem entrar dins. Poden entrar-nos a tots quatre perquè el topall és de cinc menors», assegura l’Estela. 

El Pau ho té clar. «Si convé convidem a una cervesa qui ens entri. Nosaltres no en podem prendre, però li podem donar els dos euros que val». 
Tots quatre asseguren que no van a Barraques a beure. «A mi, de fet, ni tan sols m’agrada l’alcohol. Potser faig una cola... però jo vinc a passar-m’ho bé amb els amics i a escoltar els concerts. No vinc pas a emborratxar-me». 

Per tot plegat, consideren estèrils les mesures de control d’accés instaurades enguany. «Ho trobo una tonteria», diu el Jon, «si els joves volen entrar, trobaran mil maneres de fer-ho». «Els meus pares tampoc m’han signat cap paper perquè també ho troben una tonteria», assegura un altre menor. 

Felicitacions de pares i mares

El cert és que el nombre de menors a les Barraques de Reus no sembla haver disminuït. Ho confirmen els vigilants de l’entrada, que lliuren una quantitat notable de polseres vermelles a xiquets i xiquetes que, o bé duen autorització signada dels pares (asseguren que n’hi ha que la porten) o que entren acompanyats d’algun adult que es fa càrrec d’ells. 

L’Andreu és un dels responsables de la seguretat privada. Pertany a l’empresa Segurincat. Assegura que «molts pares ens han vingut a felicitar per la iniciativa de les polseres». «Asseguren que així deixen els seus fills amb més tranquil·litat», coincideix en Dionís, responsable també de l’empresa de seguretat que enguany treballa als accessos de les Barraques. 

«No hem tingut cap problema i creiem que el sistema funciona», explica l’Andreu. De fet, assegura que ningú s’ha queixat del nou control de seguretat. 

Preguntats per si creuen que alguns menors entren sense el consentiment dels seus pares, afirmen que és molt complicat, però que, si algun major d’edat decideix fer-se càrrec d’un menor que no coneix, «si passa alguna cosa, ell serà el responsable. De moment no hi ha hagut cap incident, però, si passés, el responsable seria l’adult que els ha volgut acompanyar». 

Pel que fa a l’accés, tot i que la sensació és que s’ha endurit el control de drogues, l’Andreu assegura que «és el mateix control dels anys anteriors. Nosaltres som una força auxiliar de la policia, dels Mossos d’Esquadra, i treballem amb les directrius que ells ens marquen». Aquestes directrius, diu, no han canviat. 

Comentarios
Multimedia Diari