Les biblioteques de Reus volen promoure una conscienciació més sostenible

El cicle de tallers ‘Fem memòria’ passa a ser ‘Fem consciència’ amb aquest objectiu

22 enero 2020 09:42 | Actualizado a 22 enero 2020 09:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La xarxa de Biblioteques Municipals de Reus ha reenfocat el seu cicle de tallers anomenat, fins ara, ‘Fem memòria’ i, amb l’objectiu d’assolir una conscienciació més ecològica i sostenible cap a la societat, ha passat a ser el cicle ‘Fem consciència’. 

Amb aquest gest, s’ha volgut fer palès un canvi en la mentalitat del seu equip organitzatiu, el qual arran la celebració de la Cimera de Madrid sobre l’Acció Climàtica ONU 2019, el Pla Nacional per a la implementació de l’agenda de l’any 2030 a Catalunya i la Declaració de l’emergència climàtica per part de l’Ajuntament (el 20 setembre de 2019), ha volgut generar una estratègia que té quatre línies d’actuació.

Les va resumir, ahir, la directora de les Biblioteques Municipals,  Cristina Garreta: «A més de fomentar la lectura i difondre informació, volem anar més enllà. Per això, volem ser més proactius i promoure mitjançant diferents activitats una mentalitat més ecològica i sostenible (1), també explorar tot aportant diferents mirades de la literatura i l’art per oferir un gran ventall de discursos i emocions (2), no volem deixar de banda l’aspecte més creatiu i  poder escoltar propostes dels nostres usuaris i la ciutadania en general (3) i, per últim, volem fer una passa endavant i comprometre’ns als compromisos sostenibles, que bé poden ser potenciant el transport alternatiu o fomentant la reducció de residus». Segons va especificar, a més, Garreta, esdevé una metodologia que fomenta la innovació, l’arribada d’idees i la creació d’una comunitat sensible. «Volem que les Biblioteques siguin espais on poder expressar-se, una porta oberta a tothom independentment d’on i com sigui», va afegir.  

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Política Lingüística a l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, va valorar el canvi com a «una voluntat de posar a sobre de la taula el treball de nous temes». «L’equipament públic ha de servir com a eina per fer una mena de cultura que no es quedi arrelada en l’àmbit més acadèmic, sinó que explori vies per fer-se més transversal», va manifestar Recasens.

Projecte Capgira

En el marc del cicle renovat, es duran a terme una dotzena d’activitat durant aquest mes de gener i el de febrer. Tot i que es tracta d’una acció puntual, s’espera que, a la llarga, hi hagi més activitats. Per exemple, aquest dijous (18.30h) a la Biblioteca Central Xavier Amorós (BCXA) es durà a terme una de les activitats del programa relativa al Projecte Capgira, un taller de divulgació que introduirà els principis de l’economia circular i que anirà a càrrec d’Anton Aymemí. «Es plantejaran aspectes com ara la recollida selectiva, entre altres ítems, així com projectes realitzats concretament per gent jove, un tret que esperona qualsevol usuari a col·laborar», va dir Aymemí. Pel que fa a altres activitats dels propers dies, hi ha avui dimecres la del Club de Lectura  en anglès sobre Solar, d’Ian McEwan, que tracta el canvi climàtic (18.30h) a la BCXA.
Altres entitats ecologistes s’implicaran amb la iniciativa aquest divendres (17.30h) amb el taller de natura ‘Astronautes del Curiosity’, que anirà a carrer del GEPEC i que es farà a la BCXA. Ja al febrer, hi haurà, entre altres activitats, una exposició de Verònica Moragas anomenada Natura Morta, oberta del 2 al 29 a la BCXA. 

Comentarios
Multimedia Diari