Les entitats marquen la pauta de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017

S'han previst un centenar d'activitats que es podrien ampliar en funció de l'aprovació dels pressupostos municipals. Els principals projectes tenen vocació de continuïtat com ara la creació d'un festival d'estiu

19 mayo 2017 16:44 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Reus ha començat a exercir de capital cultural aquest dilluns amb la presentació dels principals actes que tindran lloc durant l'any. La majoria d'ells estan liderats per les entitats de la ciutat i presenten temàtiques ben diverses distribuïdes en cinc grans eixos (Història i Patrimoni; Tradició i festes populars; Llengua, literatura i pensament; Arts i creació i Coneixement, creativitat i innovació). Segons ha explicat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, la selecció de les principals propostes s'ha fet sota els criteris "de qualitat, innovació, inclusió i superació de les barreres econòmiques i socials i que tinguessin vocació de continuïtat".

Entre els 25 "projectes singulars" destaca la creació d'un festival d'estiu que liderarà el director i dramaturg reusenc Francesc Cerro i que portarà per nom Festival de les Arts de Reus (FAR). També destaca la creació de l'exposició '150 anys de cultura a Reus' a càrrec del Centre de Lectura, la posada en marxa d'una trobada i congrés internacional de Gegants o el Festival Llambordes dedicat al món del graffiti. 

La regidora de Cultura també ha explicat que l'organització de Reus Capital de la Cultura Catalana ha rebut 240 propostes per part de les entitats de la ciutat. D'aquestes, de moment se n'han seleccionat i confirmat un centenar que són les que conformaran el gruix central de l'any cultural. Tot i així, des de l'Ajuntament han destacat que es tracta "d'una programació viva" en funció del pressupost final disponible. En aquests moments es disposa de 540.000€ entre les aportacions realitzades pels diferents patrocinadors privats, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament. Pel que respecte a l'aportació del consistori (90.000€) la xifra podria ser superior amb l'aprovació dels pressupostos municipals d'enguany.

Per la seva banda, el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha destacat que durant tot aquest 2017 "Reus serà una finestra d'entrada a la cultura de tot el país i el seu nom es donarà a conèixer per tot el món". L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, també ha fet èmfasi en la gran oportunitat que suposa l'any cultural. "És una de les prioritats del nostre mandat. La cultura i la projecció de ciutat transmeten els valors que hem heretat i que volem projectar cap al futur". El tret de sortida oficial serà el pròxim dissabte dia 28 amb l'espectacle inaugural a la plaça Mercadal

Els principals projectes previstos dins de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 són:

Festival de les Arts de Reus (FAR). Festival d'estiu que oferirà activitats culturals diverses protagonitzades pels millors professionals del moment (teatre, dansa, música, gastornomia...).

150 anys de cultura a Reus. Exposició organitzada pel Centre de Lectura i els Museus de Reus que vol ser un repàs a la cultura generada per l'entitat reusenca de finals del segle XIX fins als nostres dies.

Trobada i congrés internacional de Gegants. Congrés i trobada d'agrupació de colles geganteres de Catalunya per tal de debatre el tema geganter entre experts de la matèria juntament amb una trobada festiva amb figures de diferents països del món. 

Bruixes a Reus. Rutes teatralitzades a càrrec del Tebac pels carrets medievals de Reus per experimentar com pensaven i actuaven les persones del S.XVI a través del personatge Joan Malet, que va ser present a Reus en aquesta època, coneixent les curiositats de la vida medieval de Reus de 1548.

Festival Llambordes. Organitzat pel Casal de Joves de La Palma, es tracta d'un festival que girarà al voltant del món del grafitti com a art de carrer  i amb l'objectiu de provocar un canvi de mirada i actitud sobre aquest corrent artístic. També vol reivindicar el carrer com un espai públic i de tothom. L'oferta es complementarà amb altres activitats urbanes com el hip-hop o altres balls de carrer.

Comentarios
Multimedia Diari