Les escoles bressol de Reus potencien l’autonomia dels infants

Els centres municipals aposten per valors com l’autonomia o la relació afectiva a través d’una formació pedagògica basada en ‘Pikler’, a més d’impulsar els jardins educatius

14 mayo 2019 07:49 | Actualizado a 20 mayo 2019 08:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les Escoles Bressol Municipals de Reus estan apostant per fer un canvi de mirada cap a l’infant. Es tracta de l’impuls d’un nou projecte educatiu basat en la pedagogia ‘Pikler’, els principis de la qual són el valor de l’autonomia, a través del desenvolupament lliure de la motricitat, joc i activitat autònoma; valor de la relació afectiva privilegiada, a través de les atencions fisiològiques; i valor de l’estabilitat i continuïtat de les cures i atencions cap al nen, a través de l’educadora referent. 

D’una banda, ja fa tres anys que s’està formant a les educadores i altres professionals que treballen a les Escoles Bressol Municipals amb aquesta mirada pedagògica. A més, en aquesta mateixa línia de treball, s’està fent un impuls als jardins educatius, on s’ha canviat el material que es fa servir per obrir la imaginació dels més petits a les escoles bressol. El projecte reinventa la idea tradicional de pati d’escola i posa en valor el seu potencial com a espais pedagògics de joc, d’experiència i d’aprenentatge, pensats per al desenvolupament dels infants.

La regidoria d’Ensenyament ja disposa del pla director del projecte, denominat Jardins educatius de les escoles bressol municipals. El document defineix les actuacions que es realitzaran a cada centre per tal que els infants puguin trobar-hi diferents possibilitats de joc, de descoberta, de mobilitat, d’amagatall, de tranquil·litat, etc. La idea general és aprofitar els elements naturals dels patis, relacionar-los amb la resta d’elements i integrar-los amb el paisatge i l’entorn, d’acord al projecte educatiu dels centres.

La proposta ja s’ha treballat amb les direccions dels centres, amb la voluntat d’implicar les comunitats educatives –infants, mestres, famílies i Ajuntament– en l’execució del projecte. La filosofia del projecte entén que tots els espais de l’escola són educatius i el pati és un espai educatiu més.

La tercera branca d’aquesta renovació pedagògica és l’aposta per involucrar més a les famílies en l’educació dels seus fills. Una tasca que es vol reforçar des de totes les Escoles Bressol Municipals gràcies a una visió educativa i pedagògica global que es treballa en xarxa, a través de diferents iniciatives. Actualment, la Xarxa d’Escoles Bressol Municipal està integrada per sis centres i amb una oferta de prop de 500 places públiques.

Comentarios
Multimedia Diari