Les petites coses bones de la nova, nova, ‘normalitat’ a Reus

Crònica. Set centres educatius reusencs s’han adherit al projecte ‘Una escola, un parc’ per utilitzar els espais públics en horari lectiu

30 octubre 2020 20:00 | Actualizado a 18 noviembre 2020 18:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són les 10:15 hores del matí de dijous i els nens i nenes dels dos grups de les classes de P-4 esperen, inquiets, a la porta de sortida de l’escola Doctor Alberich i Casas. Agafats de la mà, en parella, i tot passejant el saquet amb l’esmorzar, comencen, acompanyats per les mestres, el seu particular trajecte cap al Parc del Ferrocarril. És quelcom nou d’enguany, en aquest curs 2020-21 tant estrany, ple de canvis, que preocupa molt als adults i no para de canviar les rutines dels petits.

Xino-xano arriben al parc, a uns 200 metres de distància del seu «cole». Creuen les vies del trenet, després de vigilar a costat i costat i arribats al seu espai, s’asseuen en rotllana, es barallen amb el gel hidroalcohòlic i comencen a esmorzar. Si s’afanyen, tindran una bona mitja hora per jugar al tobogan, amb els gronxadors i observar els animalets que viuen en aquest espai verd de la ciutat.

De moment, set escoles de la ciutat de Reus tenen associat un espai públic per utilitzar-lo en horari lectiu. Es tracta d’un projecte anomenat ‘Una escola, un parc’ que busca transformar l’espai urbà de la ciutat per garantir les indicacions del PROCICAT i reduir, així, les possibilitats de transmissió del virus de la Covid-19. «Per ells, és dels moments que més els agrada de la setmana», explica el director de l’Escola Doctor Alberich i Casas, Francesc Xavier Torrell, que també en fa una valoració molt positiva en l’àmbit educatiu, professional i de seguretat, ja que mentre aquests grups passen l’hora d’esbarjo al parc, al centre hi ha més espai pels altres alumnes.

‘Una escola, un parc’ neix d’una proposta de la xarxa d’escoles públiques de Reus i es dirigeix tant a centres públics com concertats. Durant els dies lectius dóna preferència d’ús dels espais públics de la ciutat als alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària, entre les 9:30 i 12 hores. Així hi va accedir l’Ajuntament de Reus, que tal i com indica el regidor de Cultura, Daniel Recasens, tot i haver-se implantat per un context condicionant no es descarta que s’allargui més enllà de la pandèmia: «No té per què tenir una excusa, la pot tenir d’arrencada, però no te perquè ser d’arribada». Quelcom celebrat pel Francesc Xavier Torrell, qui assenyala que «la majoria de coses que han passat han suposat un retrocés i ens han fet perdre trets d’identitat de l’escola. Però sí que estem veient que hi ha pràctiques com aquesta que es poden mantenir».

Amb tot, ja són set els centres educatius de Reus que han demanat unir-se al projecte i als que se’ls ha associat un espai el més pròxim possible: l’Escola Alberich i Cases, que els 18 grups que formen els 460 alumnes fa servir els espais Mas Anglès, la plaça Celdoni Vila i el Parc del Ferrocarril; l’Escola General Prim al parc de les piscines municipals; l’Escola Joan Rebull a la plaça 1 d’octubre; l’Escola Misericòrdia a la plaça Antoni Correig; l’Escola Montsant al carrer Vinebre; l’Escola Teresa Miquel i Pàmies al parc Claudi Tricaz i l’Escola La Vitxeta al parc Urbanització Sant Joan. De fet, des del consistori no descarten que altres centres es puguin afegir a aquest recurs, ja que tenen tot el curs acadèmic per sol·licitar formar part del projecte. Un projecte, que segons Recasens «permet començar a repensar com utilitzem la ciutat i com en fem un espai educatiu».

Comentarios
Multimedia Diari