Les processons de Divendres Sant des dels balcons

Desenes de persones van interpretar ahir conjuntament els temes del Via Crucis del Calvari i el Sant Enterrament des de casa seva

11 abril 2020 08:30 | Actualizado a 11 abril 2020 19:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Selva del Camp va aconseguir ahir mantenir les processons de Divendres Sant tot i l’estat d’alarma. Ni tan sols el coronavirus ha impedit que desenes de membres de les entitats organitzadores sortissin als balcons a l’hora de les celebracions per, conjuntament, interpretar-ne la música. Amb l’emissió de la ràdio municipal fent de directora d’orquestra, músics i cantaires van fer sonar els temes del Via Crucis del Calvari a les set del matí i els de la processó de l’Agonia, a quarts de dotze. A la nit, van fer el mateix amb la processó del Sant Enterrament. Una manera alternativa de continuar la tradició que els organitzadors asseguren que es recordarà durant anys.

La iniciativa és fruit de la voluntat de «continuar vivint la Setmana Santa selvatana», malgrat el confinament, explica Maria Lluïsa Garriga, procuradora de la confraria de la Sang. Per aconseguir-ho, han impulsat diferents accions a través de les xarxes socials i WhatsApp, com ara compartir fotos antigues, difondre exposicions a través d’imatges i amb enregistraments de poemes de Setmana Santa d’autors locals.

El plat fort però, ha estat poder mantenir les processons de Divendres Sant. «Entre els veïns hi ha uns quants músics i des de la primera setmana de confinament vam fer un grup per sortir a tocar cançons populars a l’hora del vermut. Vaig penjar un vídeo a Facebook i una veïna que viu lluny em va dir que ens havia sentit en directe. Allà se’ns va encendre la llum de com faríem el Divendres Sant», recorda Garriga.

A partir d’aquí, els membres de les diferents entitats que participen en les processons han treballat en xarxa fins ahir. Des de l’aula de música es van distribuir les partitures i es va aconseguir que a pràcticament cada carrer hi hagués músics o cantaires des dels balcons.

Una altra de les claus en tot el procés ha estat el paper de l’emissora municipal, Ràdio La Selva, que ha pogut crear el paisatge sonor de les processons a partir de gravacions antigues per tal que, durant l’emissió, els participants tinguessin una referència per seguir durant la interpretació.

A més, en cada carrer hi va haver veïns que van col·locar altaveus potents per ajudar a propagar el so radiofònic pel municipi. L’experiència la pensen repetir aquest Diumenge de Resurrecció amb una cantada de Caramelles.

Després de les dues primeres processons, Garriga va assegurar que havia estat molt emocionant» la resposta dels veïns. En una edició normal al Divendres Sant hi participen activament més de 500 persones. En aquesta ocasió, tot i que fer un càlcul és molt complicat, estimen que s’hi han implicat més d’un centenar.

Alguns van treure el cap per la finestra tan sols per veure com funcionava la idea. «Ha sigut històric. Esperem que no ho haguem de viure mai més, però aquest any el recordarem per sempre», ha finalitzat Garriga.

Les timbales a Tarragona

A Tarragona, on la processó del Sant Enterrament de Divendres Sant reuneix fins a 30.000 persones als carrers de la ciutat, enguany no hi ha hagut celebració. Tot i això, durant tota la setmana, timbalers de les diferents confraries s’han organitzat per tocar des dels balcons a les hores dels Via Crucis.

El cas de Torredembarra

A Torredembarra, l’impuls ha vingut des dels Armats de la Torre. Ahir divendres, a quarts de vuit del matí i a quarts de nou del vespre, el Trompeta interpreta el Toc de Silenci, des del mig del carrer Antoni Roig, amb l’acompanyament del redoble de timbals de la banda.

L’entitat va impulsar la iniciativa per xarxes socials per fer un «petit i humil homenatge a totes les persones que han perdut la vida aquests dies, a totes aquelles que s’hi estan aferrant i al conjunt de professionals dels serveis públics», han apuntat.

En altres municipis, com Constantí, l’Associació d’Amics del Teatre Les Forques ha cancel·lat la representació de La Passió de Crist pels carrers del poble prevista per aquest diumenge. Tot i això, al seu canal de Youtube hi han penjat l’edició de l’any passat per aquells que vulguin celebrar-la d’aquesta manera.

Comentarios
Multimedia Diari