L'escola dels Guiamets lluita contra el descens d'alumnes amb el nou servei de menjador

El centre educatiu compta aquest curs amb nou nens i nenes i hi ha incertesa cara el futur 

11 noviembre 2019 11:54 | Actualizado a 11 noviembre 2019 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou alumnes van a l’escola Sant Feliu dels Guiamets. Una xifra que permet al centre –que forma part de la ZER Les Vinyes– funcionar en dues classes i dos tutors, però que genera incertesa cara el futur. «Tenim tres alumnes a 5è de primària i, en canvi, cap nadó al municipi perquè en dos anys comenci a P3, així que passaríem de nou a sis alumnes», explica la regidora de Cultura, Festes i Associacions de l’Ajuntament dels Guiamets, i també mare i membre de l’AMPA, Núria Juanpere.

Segons les dades de l’Idescat, els Guiamets ha perdut, en els darrers 10 anys, 60 habitants, en un municipi que el 2018 en tenia un total de 270. A tall d’exemple, entre el 2009 i el 2017, es van produir 76 defuncions. De naixements, en canvi, tan sols 14 dins el mateix període. Unes xifres alarmants que se sumen a la despoblació que colpeja els petits municipis d’interior.

Davant la situació, els Guiamets s’ha posat deures: mantenir el nombre d’alumnes de l’escola per poder seguir apostant pel model d’educació rural. És per aquest motiu que aquest curs, l’Ajuntament, pares, mares i la mateixa escola han posat en marxa diferents iniciatives que busquen oferir nous serveis per incentivar als nens i nenes quedar-se a l’escola del municipi i, d’altra banda, poder atreure famílies d’altres pobles de la zona. 

«El primer que hem fet és oferir un servei de menjador escolar», explica Juanpere. És el primer curs que es posa en marxa aquest servei, que s’ofereix de forma gratuïta. «Un alumne que ha entrat enguany a l’escola necessitava quedar-se a dinar», recorda la regidora. Una necessitat que s’ha vist com una oportunitat. El menjador –posat en marxa per l’ajuntament– s’ha ubicat en una sala del mateix centre educatiu i compta amb una monitora que té cura dels infants que s’hi queden a dinar. «Cada nen i nena porta la seva carmanyola», diu Núria Juanpere. Una opció molt més econòmica que no pas contractar una empresa de càtering i, d’altra banda, un model estès en altres escoles del món rural, «i que tenim constància que funciona molt bé», afegeix. A més, aquesta opció és més flexible, i els alumnes que s’han de quedar a dinar a l’escola no cal que avisin amb antelació. El menjador està equipat amb una nevera i un microones per poder escalfar els dinars dels menuts.

Activitats extraescolars

La posada en funcionament del servei de menjador escolar no és l’única iniciativa d’aquest curs. I és que pares i mares del centre s’han bolcat de ple i han creat activitats extraescolars gratuïtes que es fan els dimecres. «Hem començat amb expressió corporal i filosofia per a nens, i al segon trimestre es faran experiments», explica Juanpere. Les extraescolars es fan a la Biblioteca Municipal. Aquest curs, també s’ha arribat a un acord amb el Club Tennis Taula els Mets, que ofereixen una activitats dirigida als alumnes.

Comentarios
Multimedia Diari