'L'esperit de joc és el focus central de l'Ultimate'

El reusenc Joan Maria Rocamora, a banda d´haver practicat futbol sala tota la vida, també va dedicar una temporada a l´esport Ultimate, en el qual el disc volador esdevé el principal element

19 mayo 2017 16:02 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El reusenc Joan Maria Rocamora, a banda d’haver practicat futbol sala tota la vida, també va dedicar una temporada a l’esport Ultimate, en el qual el disc volador esdevé el principal element. Semblant al joc del futbol americà, aquesta pràctica valora molt el sentiment d’unió i lleialtat dins l’equip, tret que també es valora a l’hora de fer el recompte de punts per assolir la victòria.


- Com va descobrir aquest esport, l’Ultimate? - Vaig conèixer a una noia en un festival de música i em va recomanar que m’hi apuntés a l’equip Ultimate Club Tarragona amb l’agrupació del Mamadiadors, una combinació de la beguda típica de Tarragona, la Mamadeta, i ‘gladiadors’. Em va agradar molt, però recentment ho he abandonat una mica per qüestions de distància i horaris. Ho reprendré a l’estiu, però. I és que els entrenaments es duien a terme a un dels espais de La Laboral, però es van canviar la localització a Torredembarra. No m’ho puc combinar tan bé com abans, vaig estar prop d’un any i escaig.

A més, també jugo a futbol sala, gairebé ho he practicat tota la vida. Havia d’escollir.

- No podia ser tot... - Exacte. Explico una mica en què es basa el joc de l’Ultimate, on el frisbee és l’element essencial del joc: és força semblant al futbol americà, es va establir als Estats Units i va arribar aquí a Espanya als anys noranta. Es tracta d’un joc en el qual no hi ha àrbitres i el més important és l’esperit de joc. És a dir, no hi ha cap arbitratge, els jugadors són els principals responsables, les normes les ha de posar cadascun dels equips, però per sobre de tot, s’ha de ser lleial. A més, és un esport mixt on no hi ha d’haver contacte físic, en cas contrari, es penalitza. A l’hora de puntuar, s’ha de tenir en compte si l’equip ha estat correcte, si s’ha comportat bé i ha seguit les normes. La clau del joc són els valors de jugar en equip. Al final del matx, els jugadors s’abracen fent rotllana. Tant rivals com el teu equip i parlen de com ha anat el joc. Els dos representants dels equips comenten la jugada i les solucions i correccions que s’han dut a terme sobre el terreny de joc.

- La pràctica infon bons valors, la veritat... - És el què em va cridar l’atenció. L’esperit de joc és el focus central de l’Ultimate, i també inclou tota mena de persones. No has de tenir cap requisit per poder jugar, només ser ràpid i aprofitar les qualitats dels membres.

- Com es comença a jugar? - Hi ha dos camps, com en el futbol americà, i equips de set contra set (en el cas de practicar l’Ultimate a un camp de gespa, clar). Fas el punt quan arribes a marcar al camp contrari sense que el contrincant t’intercepti. El joc s’inicia tot enlairant el disc volador des del teu camp i, l’equip contrari ha de venir a atacar. Quan tu reps el disc volador no et pots moure, només disposes de 10 segons per poder llençar-lo a un company teu. En aquesta línia, pots tallar la trajectòria del frisbee, sigui interceptant-lo o fent un tap, sempre i quan no toquis l’altre.

- Es valoren punts i assoliments dins l’equip. Tot un mèrit... - Hi ha hagut grups que han rebut trofeus per mèrits. El bo que també té aquest esport són els ambients on es pot jugar. En qüestió d’exteriors, pots anar a un camp de gespa o a la platja, que és on t’ho passes d’allò més bé. Arribat l’estiu és el millor, tota una experiència. En aquest últim cas, s’aplica una altra modalitat d’equip, juguen cinc contra cinc.

- Pel que fa al disc volador, ha de tenir cap requisit? - Acostumem a dur un cadascú, encara que es jugui només amb un. Els pots personalitzar com vulguis i ha de tenir unes dimensions i un pes determinats, uns 175 grams.

- És un esport encara força minoritari aquí? - Per ara als voltants només conec l’equip de Tarragona, però n’hi ha molts a Catalunya, com ara els d’Esperit Vallès de Sabadell, els Disctèrics a Girona, els Isards a Lleida, els Mifune a Terrassa, els Bravas a Barcelona... I fora també, és el cas de l’Al-Andalus Ultimate a Puerto Real, Cadis o els Bárbaros a Alacant, entre molts altres. De fet, és un joc on la gent es federa i s’arriben a dur a terme competicions.

Comentarios
Multimedia Diari