Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

"L'esperit de joc és el focus central de l'Ultimate"

El reusenc Joan Maria Rocamora, a banda d´haver practicat futbol sala tota la vida, també va dedicar una temporada a l´esport Ultimate, en el qual el disc volador esdevé el principal element

Cristina Valls

Whatsapp
Rocamora i el ´frisbee´ que empra per jugar. FOTO: A. GONZÁLEZ

Rocamora i el ´frisbee´ que empra per jugar. FOTO: A. GONZÁLEZ

El reusenc Joan Maria Rocamora, a banda d’haver practicat futbol sala tota la vida, també va dedicar una temporada a l’esport Ultimate, en el qual el disc volador esdevé el principal element. Semblant al joc del futbol americà, aquesta pràctica valora molt el sentiment d’unió i lleialtat dins l’equip, tret que també es valora a l’hora de fer el recompte de punts per assolir la victòria.


- Com va descobrir aquest esport, l’Ultimate? - Vaig conèixer a una noia en un festival de música i em va recomanar que m’hi apuntés a l’equip Ultimate Club Tarragona amb l’agrupació del Mamadiadors, una combinació de la beguda típica de Tarragona, la Mamadeta, i ‘gladiadors’. Em va agradar molt, però recentment ho he abandonat una mica per qüestions de distància i horaris. Ho reprendré a l’estiu, però. I és que els entrenaments es duien a terme a un dels espais de La Laboral, però es van canviar la localització a Torredembarra. No m’ho puc combinar tan bé com abans, vaig estar prop d’un any i escaig.

A més, també jugo a futbol sala, gairebé ho he practicat tota la vida. Havia d’escollir.

- No podia ser tot... - Exacte. Explico una mica en què es basa el joc de l’Ultimate, on el frisbee és l’element essencial del joc: és força semblant al futbol americà, es va establir als Estats Units i va arribar aquí a Espanya als anys noranta. Es tracta d’un joc en el qual no hi ha àrbitres i el més important és l’esperit de joc. És a dir, no hi ha cap arbitratge, els jugadors són els principals responsables, les normes les ha de posar cadascun dels equips, però per sobre de tot, s’ha de ser lleial. A més, és un esport mixt on no hi ha d’haver contacte físic, en cas contrari, es penalitza. A l’hora de puntuar, s’ha de tenir en compte si l’equip ha estat correcte, si s’ha comportat bé i ha seguit les normes. La clau del joc són els valors de jugar en equip. Al final del matx, els jugadors s’abracen fent rotllana. Tant rivals com el teu equip i parlen de com ha anat el joc. Els dos representants dels equips comenten la jugada i les solucions i correccions que s’han dut a terme sobre el terreny de joc.

- La pràctica infon bons valors, la veritat... - És el què em va cridar l’atenció. L’esperit de joc és el focus central de l’Ultimate, i també inclou tota mena de persones. No has de tenir cap requisit per poder jugar, només ser ràpid i aprofitar les qualitats dels membres.

- Com es comença a jugar? - Hi ha dos camps, com en el futbol americà, i equips de set contra set (en el cas de practicar l’Ultimate a un camp de gespa, clar). Fas el punt quan arribes a marcar al camp contrari sense que el contrincant t’intercepti. El joc s’inicia tot enlairant el disc volador des del teu camp i, l’equip contrari ha de venir a atacar. Quan tu reps el disc volador no et pots moure, només disposes de 10 segons per poder llençar-lo a un company teu. En aquesta línia, pots tallar la trajectòria del frisbee, sigui interceptant-lo o fent un tap, sempre i quan no toquis l’altre.

- Es valoren punts i assoliments dins l’equip. Tot un mèrit... - Hi ha hagut grups que han rebut trofeus per mèrits. El bo que també té aquest esport són els ambients on es pot jugar. En qüestió d’exteriors, pots anar a un camp de gespa o a la platja, que és on t’ho passes d’allò més bé. Arribat l’estiu és el millor, tota una experiència. En aquest últim cas, s’aplica una altra modalitat d’equip, juguen cinc contra cinc.

- Pel que fa al disc volador, ha de tenir cap requisit? - Acostumem a dur un cadascú, encara que es jugui només amb un. Els pots personalitzar com vulguis i ha de tenir unes dimensions i un pes determinats, uns 175 grams.

- És un esport encara força minoritari aquí? - Per ara als voltants només conec l’equip de Tarragona, però n’hi ha molts a Catalunya, com ara els d’Esperit Vallès de Sabadell, els Disctèrics a Girona, els Isards a Lleida, els Mifune a Terrassa, els Bravas a Barcelona... I fora també, és el cas de l’Al-Andalus Ultimate a Puerto Real, Cadis o els Bárbaros a Alacant, entre molts altres. De fet, és un joc on la gent es federa i s’arriben a dur a terme competicions.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También