L'home que col·leccionava Reus

Pere Martorell Jareño va morir ahir als 75 anys. Era molt conegut pel seu fons documental i fotogràfic

19 mayo 2017 19:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conegut col·leccionista, fotògraf i estudiós local Pere Martorell Jareño va morir ahir dilluns als 75 anys. El funeral serà aquesta tarda (a partir de les 17:30 h) al tanatori municipal de Reus. Tothom qui coneixia a Pere Martorell Jareño en destaca la seva estima per Reus i l’afany per recopilar tot tipus d’objectes relacionats amb la seva ciutat natal.

Menció especial mereix el seu ingent fons fotogràfic amb més de 9.000 postals i imatges antigues –moltes d’elles obra seva– relacionades amb l’urbanisme local. Els carrers, els edificis i les seves portalades o les escultures van ser la seva principal dèria.

A més a més, mai va deixar de banda aquesta passió com ho demostra el fet que, quasi a diari, visitava algun arxiu a la recerca de qualsevol tipus d’informació sobre Reus. En aquest sentit, actualment treballava en un gran projecte personal que pretenia recollir tots els carrers de la ciutat.

Fruit de l’estreta col·laboració amb els arxivers locals, durant la seva vida va fer algunes donacions altruistes i interessants i, en l’actualitat, mantenia converses amb els responsables de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp per cedir tot el seu fons fotogràfic.

Iés que una de les altres facetes que subratllen de Martorell Jareño és que sempre estava disposat a prestar el seu fons. Una bona mostra és que sempre va atendre la trucada del Diari de Tarragona quan se li requeria la seva col·laboració per disposar d’alguna fotografia històrica per incloure en un reportatge.

Amant de Prim i dels llibres

Més enllà del col·leccionisme i la fotografia, aquest reusenc nascut el 1940 també sentia admiració per la figura del General Prim i va escriure algunes obres relacionades, com no podia ser d’una altra manera, amb la capital del Baix Camp. Entre aquestes trobem el llibre 63 anys de pregons de la Festa Major de Sant Pere (19945-2008). Es tracta d’un compendi dels 63 pronunciats al saló de plens de l’Ajuntament de Reus junt amb la biografia dels seus responsables i que li va comportar 22 anys de feina i dedicació. En alguns dels casos, va explicar en una ocasió ell mateix a aquest rotatiu, va haver de recórrer a les cintes de casset gravades que tenia en possessió Ràdio Reus perquè no existia cap document escrit que els recollís.

Altres publicacions seves són, per exemple, Guardadors de la Tronada, 50 anys d’història, escrit junt amb Anton Baiges Gras o Pregons de Setmana Santa. Reus 1951-1988.

Comentarios
Multimedia Diari