Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Llegir i escriure, dues formes d’oci

Escoles del Centre de Lectura (VI). L’Escola de Lletres es va crear per dinamitzar la biblioteca de l’ateneu. Amb el temps, ha desenvolupat una branca formativa consolidada

C. Valls

Whatsapp
Durant un dels tallers de lectura ‘En Veu Alta’, impartits per Rosa Mateu.  FOTO: alba mariné

Durant un dels tallers de lectura ‘En Veu Alta’, impartits per Rosa Mateu. FOTO: alba mariné

L’Escola de Lletres del Centre de Lectura de Reus es va crear vora l’any 2010 amb l’objectiu d’activar la biblioteca del mateix ateneu. Abans de la seva aparició, però, ja es feien activitats de caràcter literari fruit d’un projecte de dinamització i de formació en el qual es va voler reforçar la lectura i l’escriptura. A més, també es va voler posar a l’abast dels usuaris una sèrie de cursos i tallers per tal d’enriquir el seu coneixement cultural. 

La creació de l’espai es presentava com a quelcom útil per donar entitat a la programació d’una sèrie d’activitats i, especialment a la formulació de cursos i tallers segons la demanda d’associats. «Vam veure que les activitats cridaven l’atenció dels socis i vam voler constituir l’Escola de Lletres a través de dues línies estratègiques: la formativa, amb tallers literaris variats; i la línia de dinamització, amb jornades, cicles literaris i xerrades», diu la directora de l’Escola de Lletres, Montserrat de Anciola. 

L’Escola de Lletres compta amb la implicació de sis professors de diferents disciplines que s’ocupen dels diferents cursos i tallers. Aquests són Montserrat de Anciola, Ramon Sanz, Albert Casanovas, Marta Vidal, Maria Rosa Molas i Rosa Mateu. «L’objectiu és donar un gran ventall de cursos de diferents interessos. Treballem tallers més aviat generals, no monogràfics d’autors concrets, com ho fan altres escoles de lletres de Barcelona, per exemple. Nosaltres potser dediquem alguna sessió puntual a algun autor, però amb el temps que portem i la bona acceptació que tenim dels nostres cursos, hem vist més efectiu abordar-los des d’una perspectiva més àmplia per atraure més gent», diu De Anciola. 

La continuïtat dels cursos

A la programació del curs d’enguany hi ha cursos d’escriptura, un d’iniciació al guió cinematogràfic, d’enquadernació i en el vessant potser més lúdic i grupal, hi ha el club de novel·la negra, el de lectura infantil i el taller de lectura ‘En Veu Alta’.  Molts dels cursos de l’Escola han tingut continuïtat al llarg del temps arran la seva bona acceptació. En són exemples els ja esmentats club de novel·la negra, el taller de lectura ‘En Veu Alta’ i el d’escriptura, els quals gairebé es realitzen des de la creació de l’Escola. 

«En el darrer cas, es formen un parell de grups a cada curs i gairebé sempre omplim les places, que són 15 per grup. La idea és que, al llarg de totes aquestes sessions, els alumnes s’aventurin a escriure una novel·la, assaig o biografia. De fet, com tenen classe cada 15 dies, tenen temps per poder escriure», diu De Anciola. Per aquesta raó, hi ha alumnes que són fa molts anys a l’Escola. «Van començar des dels nostres inicis i ara estan a punt de publicar una novel·la», esmenta la directora de l’Escola.  

Pel que fa al tipus de públic que s’apunta als diversos cursos, és d’allò més variat. Des d’estudiants fins a jubilats. «Hem tingut des de metges fins a treballadors del sector bancari. Una de les característiques que, de fet, s’ha de tenir en compte és que la gran majoria treballa i compagina la seva vida laboral amb l’assistència als cursos que fem. Dediquen un temps al tipus d’oci que els agrada. En definitiva, hi ha tota mena de gent. En pràcticament tots els grups tenim alumnes socis de l’entitat, tot i que també poden apuntar-s’hi els qui no hi pertanyen», explica De Anciola. 

«La nostra formació no és reglada i el que es mira de fer, almenys en el cas del taller d’escriptura, és polir l’estil a partir del propi. És a dir, mirar de perfeccionar-lo i també d’interioritzar pautes que t’ajudin a incloure més recursos estilístics a la teva forma d’escriure. A més, és molt pràctic», afegeix.  

Un total de 90 alumnes formen part de l’Escola de Lletres i la majoria repeteix cursos per anar millorant tècniques i adquirir coneixements. «Un dels cursos que aplega més alumnes és el d’enquadernació, relativament nou. L’imparteix Maria Rosa Molas, antiga bibliotecària del Centre de Lectura, que va anar a Barcelona a formar-se i, abans de jubilar-se, va començar a fer cursos. No obstant això, l’Escola està oberta a propostes per seguir innovant amb nous continguts», conclou. 

Temas

Comentarios