Lluís Corominas: 'BCN no va ordenar trencar el pacte de govern de Reus'

Entrevista al vicesecretari de coordinació institucional de Convergència Democràtica de Catalunya

19 mayo 2017 23:52 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

- Amb l’interrogant sobre si hi haurà o no eleccions anticipades, com encara CDC les municipals del 2015?

- Aquesta legislatura ha estat molt diferent per una sèrie d’elements que no s’havien donat mai. Primer, una crisi profunda que ens ha obligat a fer reajustaments i, per tant, des del principi s’ha convertit en una variable completament nova. Després, el procés nacional en el qual els ajuntaments no hi han estat aliens, sinó que n’han estat protagonistes. I tercer, és que el partit venia d’un 2007 i 2011 amb molts ajuntaments que no havien tingut mai la responsabilitat de governar. Per tant, aquestes tres variables estan incorporades dins la precampanya i ara ens toca sortir de l’atzucac del procés nacional i econòmic, que van molt lligats, per tal de poder culminar-ho amb èxit

 

- I en l’àmbit de Reus?

- L’avantatge que el partit té a Reus és que els ciutadans han pogut percebre un canvi després de molts anys amb un ajuntament d’un mateix color polític, bàsicament el PSC amb diferents pactes. Ens hem trobat una situació molt difícil, amb uns comptes municipals molt complexos i amb situacions judicialitzades. Ha estat una legislatura en la qual la nostra gent ha hagut de donar la cara i buscar solucions. Per això, estem convençuts que la ciutadania sabrà valorar la feina que hem fet i donar-nos suport per consolidar el projecte els pròxims quatre anys.

 

- Quines són les directrius a seguir pels grups municipals de CiU de cara a les eleccions?

- Respectem molt la clau local i és el que més ens interessa potenciar. Si hem aconseguit tenir aquesta legislatura 524 alcaldies és perquè hem sabut anar més enllà de la clau nacional i deixar espai perquè actuïn tots els equips, molt vàlids, de cada municipi i respectant els seus pactes. Aquesta és la millor manera de fidelitzar els teus votants, ja que si fóssim una formació que imposa des de Barcelona no tindríem la responsabilitat que tenim.

 

- El pacte de govern entre CiU i PP fins fa unes setmanes ha estat qüestionat moltes vegades.

- A Reus teníem un pacte amb el PP perquè veníem d’una situació molt concreta en la qual els socialistes havien fet coses ben fetes i d’altres mal fetes amb un model molt concret. L’alternativa de govern implicava deixar a l’oposició el PSC. Després, arribats al moment actual, el grup municipal de CiU Reus creu que ha de trencar el pacte amb el PP i la direcció del partit ho respecta com ha fet en altres municipis. També tenim pactes amb totes les forces polítiques.

 

- La direcció de CiU no va obligar l’alcalde Pellicer a posar fi al pacte amb el PP?

- L’alcalde de Reus ha donat la cara amb el 9-N i durant el procés. El pacte s’havia d’entendre molt en clau de gestió per deixar endarrere un model de ciutat obsolet. La direcció del partit ha respectat el pacte amb el PP i el trencament.

 

- L’Ajuntament de Reus, com d’altres, ha presentat recentment la web de la transparència i el Parlament n’ha aprovat la llei. És una eina suficient?

- La llei és molt corresponsable perquè hi hagi canvis en la societat pel que fa la relació de l’administració amb el ciutadà i viceversa. És una llei que ha volgut veure l’Administració des del punt de vista del ciutadà, d’accés al dret a la informació i que pugui avaluar aquelles coses que passen a l’Administració d’una manera normal i que cada euro públic es pugui saber qui el rep i que es fa d’ell. També ha de servir perquè el que operen a l’Administració pública tinguin unes normes de conducta.

Comentarios
Multimedia Diari