L’or verd brilla als camps de Prades

Sis pagesos cultiven llúpol de la varietat ‘Nugget’ en 8 hectàrees. El conreu s’ha convertit en una alternativa per garantir el futur de les terres de la vila vermella

09 septiembre 2018 17:48 | Actualizado a 11 septiembre 2018 10:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La segona collita del llúpol a Prades ja és una realitat. Sis agricultors són els encarregats de conrear les 8 hectàrees de la varietat Nugget, que és un dels vuit llúpols que s’utilitza per elaborar Complot IPA d’Estrella Damm. «En el marc del Pla Estratègic Prades 2020 va sorgir la idea de buscar cultius alternatius als tradicionals, com la patata i l’avellana, per dinamitzar el poble. Aleshores ja s’havia trobat llúpol salvatge, i vam pensar en la possibilitat de plantar-ne», explica Carles Abella, agrònom de Damm i responsable del projecte. Sobre això, Anna Sues, responsable de Matèries Primeres de Damm, diu que «trobar llúpol salvatge va ser un indicador que les condicions climatològiques i el tipus de terreny de Prades podia ser òptim per al cultiu del llúpol».

La primera finca experimental va néixer fa tres anys. Explica Carles Abella que «es va decidir cultivar diferents varietats de llúpol durant aquest temps i la Nugget va ser la que es va desenvolupar millor». «Adaptar-se millor, vol dir agafar menys malalties, donar més producció i un aroma més intens, per la tipicitat dels terrenys i la diferencia de temperatura que hi ha entre la nit i el dia a Prades».

Les instal·lacions de la cooperativa (Damm hi ha instal·lat les màquines de pelatge, assecatge i, l’any vinent per convertir la flor seca en pèl·lets del llúpol), diu l’agrònom de Damm, «estan dissenyades per poder treballar amb la producció d’unes 30 hectàrees de llúpol». «En principi el llúpol és un cultiu rendible, es coneix com l’or verd», assegura Carles Abella i ressalta que «el llúpol de Prades no té res a envejar al que es produeix a Alemanya o als Estats Units». 

Joaquim Salvadó és pagès i ajuda al seu fill en el conreu. La família té moltes expectatives en aquest cultiu alternatiu. «Nosaltres hem passat de la patata al llúpol, i encara hem d’esperar al quart any per arribar a la plena producció», explica després de descarregar el llúpol a la cooperativa. Allí també hi ha la família de l’Enric Domènech. En el seu cas, a més de cultivar llúpol, també aposten per la patata, l’avellana, la poma... «Encara queden uns anys per veure si realment és una alternativa», comenten. Sobre això, la responsable de Matèries Primeres de Damm assegura que «a la llarga el cultiu de llúpol és més rendible que altres cultius, però requereix una inversió a la finca més elevada». L’any passat la producció va servir per omplir 20.000 caixes de Complot. 

Les característiques
«El llúpol té una vida d’entre 15 i 20 anys, i assoleix la màxima producció a partir del quart any», explica l’agrònom Carles Abella. Aleshores, els càlculs de producció són els següents: «Es calcula que cada planta produeix una mitjana d’un quilo de flor seca. Si un agricultor té unes 2.200 plantes en una hectàrea, obtindria una producció de 2.200 quilos quan el llúpol estigués a ple rendiment». 
Les flors de llúpol contenen en el seu interior grànuls de lupulina. «Aquests contenen alfa àcids, responsables de l’amargor de la cervesa; beta àcids; i olis essencials, que són els que donen l’aroma», comenta Carles Abella. La cervesa Complot IPA d’Estrella Damm és fruit de la combinació del llúpol de Prades i altres varietats, de les quals sis estan registrades i l’empresa compra a productors dels Estats Units, Alemanya, Alsàcia i Eslovènia. 
L’esperança de l’agricultura
Des de l’Ajuntament de Prades es valora positivament la collita. L’alcaldessa, Lidia Bargas, explica que «ens encoratja a seguir treballant i convertir-lo en un conreu alternatiu, sense deixar la patata de banda ni molt menys». No dubta en què «la patata sempre hi serà a Prades, però no n’hi ha prou amb la patata per viure i el llúpol és un producte que pot ajudar a sobreviure als pagesos».

L’Ajuntament de Prades, amb l’objectiu d’engrescar a altres agricultors, «ja està pensant a organitzar més jornades per promoure diferents accions i que els pagesos coneguin la inversió que s’ha fet a la cooperativa per poder cultivar el llúpol». «Necessitem gent jove que tingui ganes de conrear la terra», explica l’alcaldessa, per a qui també és necessari que «els joves s’estimin allò que fan i sobretot que s’estimin la terra de Prades».

Comentarios
Multimedia Diari