L'època daurada dels Armats

L'agrupació de prop de 300 anys d'història gaudeix d'un nombre consolidat de membres, molts d'ells joves. I és que la implicació ha revifat en poc temps

19 mayo 2017 15:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Consolidació i ganes d’implicar-se per poder participar en quelcom històric. Amb aquest esperit de tradició, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. va mostrar-se ahir dissabte en una exhibició de caràcter especial pels carrers i places de la ciutat. «Vam presentar la Cohort romana perquè es tractava d’una efemèride especial, la Capitalitat de la Cultura 2017. Aquest va ser un dels actes que hem elaborat dins la programació per destacar la distinció», explica el Capità Manaies, Marià Gil. Es tracta de la segona demostració que fan de caràcter especial, ja que es fa «només quan està justificat. En cas contrari, no es tractaria de quelcom especial. La darrera la vam dur a terme l’any 2009 en el marc del Quart Congrés de Confraries de Setmana Santa». L’exhibició anomenada Milites Romanorum –‘soldats romans’, en llatí– es va tractar d’un tastet previ a la Setmana Santa, on «gairebé participem en tots els actes que es programen. Això vol dir, que hem d’ajuntar-nos setmanes abans per poder assajar i per combinar feines i família. És difícil poder trobar temps a l’agenda». Segons Gil, l’acte, que va durar prop d’uns trenta minuts, va suposar una «altra manera de donar les gràcies a la ciutadania en el marc de la campanya que vam dur a terme l’any passat en el marc dels 50 vestits, celebrada al Teatre Bartrina, on molta gent es va implicar i on vam obtenir una acollida molt reconfortant. No ens ho esperàvem». El col·lectiu d’Armats va lluir ahir doncs les cadenes de forma contínua. Tot un mèrit, ja que per coordinar passes i ritmes va caldre molt d’esforç i atenció. «Les cadenes no van ser noves, però en recuperarem de noves», explica el Capità Manaies.

Un esperit consolidat

L’al·licient que plasma Gil és sobre l’agrupació és el seu esperit consolidat. S’està vivint «una època molt dolça, daurada i n’estem molt contents, ho estem gaudint força». En tota la seva trajectòria, ha viscut moments on els Armats no passaven de la vintena, però en l’actualitat «qualsevol a qui li proposàvem accedia de bon grat, això ens il·lusiona. Ahir vam sortir 55 membres». Hi ha hagut un augment d’implicació i de gent jove.La bateria d’activitats especials continua amb la ja inaugurada exposició del concurs de fotos, la qual enguany va estrenar nou format i ubicació. «La mostra Opus Tesselatum –‘mosaic romà’, en llatí– va anar a parar a la seu de la seu de Sant Isidre i Santa Llúcia i la vam col·locar sota l’assessorament de l’entitat Foto Camp. També inicien una altra exposició retrospectiva paral·lela amb fotos de Pep Aguadé amb instantànies de la gala dels 50 Vestits del Bartrina. «La qüestió és treure materials d’autors locals i de la demarcació», acota Gil.

El 14 d’abril abans de la processó de migdia un actor llegirà per primer cop una antiquíssima Sentència de Pilat traduïda al català i trobada l’Arxiu Municipal. «Suposa un avenç difícil que hem esperat des de fa uns anys, perquè són canvis en la tradició. Han cooperat Carrutxa, Llop’s Teatre i els Armats de la Sang com a impulsors», explica Gil.

Comentarios
Multimedia Diari