Malestar per una exposició d’estris i objectes de tortura a Reus

La regidora de Participació, Montserrat Flores, considera que la mostra instal·lada a la festa del barri Monestir banalitza els drets humans

07 septiembre 2018 19:38 | Actualizado a 09 septiembre 2018 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«És una exposició completament inapropiada». Així s’expressava ahir al Diari la regidora de Participació de l’Ajuntament de Reus, la republicana Montserrat Flores. Flores fa referència a un seguit d’estris i objectes  exposats al carrer de Miami, en el marc de la Fira Medieval que, per tercer any consecutiu, s’instal·la a la zona del Passeig Misericòrdia en plena festa del barri Monestir. 

La mostra és senzilla. S’hi poden veure guillotines, espases, grillons i fins i tot una soga i bastons per empalar. Tot plegat es presenta com una exposició d’estris de tortura, però a l’indret no hi ha cap tipus d’explicació ni de referències històriques.  L’exposició està situada al carrer que connecta el Passeig Misericòrdia, on hi ha la Fira Medieval instal·lada, i la zona de la intersecció entre el carrer de Miami i el de Pere el Cerimoniós, on hi ha instal·lat l’escenari on es fan les actuacions musicals durant totes les festes. Es tracta d‘un lloc de pas entre els dos principals espais de la festa, per on passegen molt tota la gent que hi participa. 

Assegura Flores que «les festes de barri són per passar-ho bé i per riure i fer activitats amb els veïns i la gent que hi vagi». Afegeix que «no és lloc on parlar de la inquisició i de qüestions que poc tenen a veure amb l’esperit de participació i cohesió social».  Però Montserrat Flores va molt més enllà: «quan elements de tortura s’exhibeixen només per fer-ne espectacle, sense el context necessari per portar a la reflexió, estem banalitzant els drets humans». 

D’entrada, des de la regidoria de Participació, ja deixen clar que la Fira Medieval no compleix «amb els objectius participatius» i per això no compta amb cap subvenció municipal, a diferència de la resta d’actes de la festa del barri, que sí que van acompanyades d’una ajuda des del consistori. 

Per tot plegat, Montserrat Flores va decidir no presentar-se ahir al pregó de les festes, que anava a càrrec de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, Montserrat Caelles. 

La resposta del barri

El president de l’Associació de Veïns del Barri Monestir, Alfonso Berbel, considera «exagerada la reacció de Flores». Explica que «l’exposició no és en cap cas ofensiva, i alguns dels objectes que s’hi poden veure és evident que són de mentida». Berbel nega que rebés cap tipus d’avís per part de la regidoria que aquesta exposició no era apropiada i assegura que s’ha trobat amb els comentaris de la regidora sobre la taula. 

Comentarios
Multimedia Diari