Reus: Manualitats basades en la inspiració d’Antoni Gaudí

Natura i corbes. El Gaudí Centre acull
 un taller infantil per treballar formes i colors

03 enero 2020 22:40 | Actualizado a 04 enero 2020 18:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vitralls i trencadissos són elements –i alhora conceptes– amb els quals els més petits estan d’allò més familiaritzats i, prop d’una vintena d’infants ho va demostrar ahir divendres en un taller infantil dut a terme arribada la tarda al Gaudí Centre de Reus. L’activitat, anomenada El Nadal més modernista, s’emmarca en una de les que es duen a terme aquest Nadal a la capital del Baix Camp, i va incloure nens i nenes d’entre 4 i 10 anys.

L’objectiu de la trobada va ser elaborar manualitats mitjançant les quals la canalla pogués experimentar l’essència que inspirava l’arquitecte Antoni Gaudí en el moment de crear. «Més que fer descobrir el Modernisme com a tal, el que volem és que els nens i nenes puguin passar-s’ho bé amb activitats que emulin la natura en general i, elements propis de la primavera en particular. Motius que acostumem a veure en les obres de Gaudí», van dir les educadores Amanda i Laura, les quals van encarregar-se de dirigir el grup.

L’activitat va començar amb una mica de context teòric, però. Les educadores, doncs, van reunir els menuts per poder explicar què és el que farien a continuació i preguntar si havien conegut l’obra de Gaudí, així com la seva figura representativa a la ciutat. Molts d’ells n’eren coneixedors; d’altres més petits, no.

Per aquesta raó, va ser molt útil la visualització d’un vídeo en una altra sala, ple de colors, corbes, elements de la natura i motius arquitectònics del Modernisme. De fet, aquest corrent s’hi va contextualitzar: es va explicar en quina època va aparèixer i quins corrents eren els equivalents, en aparèixer a altres parts del món. A més, també s’hi van mostrar representants de la tendència artística i arquitectònica. Van aparèixer noms com ara el de Lluís Domènech i Montaner, qui va projectar edificis modernistes tan importants com ara la Casa Navàs, a Reus, o el Palau de la Música Catalana, a Barcelona.

La projecció va servir també perquè les educadores anessin introduint l’activitat que vindria continuació: unes manualitats. El repte que es va plantejar a la mainada va tractar-se de la creació d’unes corbes a partir de la col·locació de sal de diferents colors dins un pot de vidre. «I com ho fem això? Utilitzarem guix de colors, que anirem desfent tot rascant-lo amb les tisores. Barrejarem la sal i els restos de guix fins que es fusionin», van resumir les també monitores.

‘Sembla màgia!’

Els infants es van posar a fer feina, un temps que van aprofitar per plantejar preguntes, dubtes i, fins i tot, mèrits. «Jo, això, ja ho havia fet a l’escola», en presumia un. «Sembla màgia!», se’n sorprenia un altre. Repartits en dues taules, el grup de petits va anar omplint de colors cadascun dels pots. «No es pot sacsejar el recipient, sinó els colors es barrejaran», va aconsellar la Laura, per la seva banda.

L’espai on es va dur a terme l’activitat també va ser l’idoni, ja que hi havia imatges de creacions arquitectòniques gaudinianes basades en la natura, aprofitant-la. Més enllà, també s’hi podien veure algunes reproduccions del seu art. «Remeneu el guix i la sal, han de quedar compactades!», va recordar l’Amanda.

La primavera

Una de les estacions més immortalitzades en el Modernisme és la primavera i les flors són motius molt habituals, repetits a gran part de les creacions que podem descobrir a diversos edificis emblemàtics del nucli antic de la ciutat. Tot plegat, s’ha reflectit en les diverses pràctiques dutes a terme en aquests tallers infantils realitzats al Gaudí Centre. Ens ho va explicar la Laura ahir, tot mostrant algunes de les peces acolorides d’altres sessions.

«En altres tallers, hem elaborat flors de diferents colors i hem treballat el concepte de trencadís. Els ensenyem, des d’un vessant més artístic, a com anar dividint peces de colors i molt petites per tal de generar l’obra que ells vulguin. Com és Nadal, vam decidir de fer un trencadís al voltant d’una bola decorativa per l’arbre de Nadal», van completar les educadores, qui també va reconèixer que «la vida i obra d’Antoni Gaudí es treballa a les escoles, i això ho notem molt als tallers».

L’activitat El Nadal més modernista, es tornarà a dur a terme avui dissabte, dia 4 de gener, al Gaudí Centre, de la plaça del Mercadal de Reus. El preu per entrada és de 4 euros i cal fer reserva prèvia, abans de dur l’infant al taller.

Comentarios
Multimedia Diari