Más de Reus

Maria Gomis: «La coeducació és clau per erradicar el masclisme»

És la primera dona que ocupa el càrrec en la història del municipi prioratí. Treballa en la redacció del Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat i de Gènere amb una vigència de quatre anys

SÍLVIA FORNÓS

Whatsapp
Maria Gomis Marsal és la primera regidora d’Igualtat en la història de Cornudella de Montsant. FOTO: FABIÁN ACIDRES

Maria Gomis Marsal és la primera regidora d’Igualtat en la història de Cornudella de Montsant. FOTO: FABIÁN ACIDRES

Maria Gomis Marsal (Cornudella de Montsant, 1992) és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i en Turisme per la Universitat Rovira i Virgili. També ha cursat un màster de Gestió de Destinacions Turístiques. Des del 2019 és regidora de Turisme, Comunicació i Cultura, i des de fa unes setmanes també és la primera regidora d’Igualtat en la història del municipi prioratí. Entre mans té la redacció del Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat i de Gènere, un document que –segons diu– «ha de servir de full de ruta per a la igualtat».

Com ha arribat a ser la primera regidora d’Igualtat de Cornudella de Montsant?

Sobretot ha influït el partit amb el qual estic, Esquerra Republicana de Catalunya, perquè aposta fermament pel feminisme i la igualtat. Llavors, entenem que el feminisme i la igualtat, no només han de tenir un paper clau dintre de la societat, sinó que són totalment necessaris des dels ajuntaments més petits fins a crear una conselleria a la Generalitat.

Quina va ser la seva reacció quan li van oferir la regidoria d’Igualtat?

Com a dona i feminista crec que en tots els ajuntaments, des dels més petits fins a les grans institucions, és necessari tenir una regidoria o una conselleria d’Igualtat. Per això, és un honor ser la primera regidora d’Igualtat de Cornudella. A més, tinc la sort de tenir el suport de tot l’equip de govern del consistori.

La perspectiva de gènere ha de ser transversal?

La perspectiva de gènere ha d’estar en totes les polítiques que s’impulsin des de l’administració i les institucions.

Compta amb el suport del SIAD del Priorat.

Sí. Per això, vull agrair a la Fanny Frigola, coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) al Priorat, el seu suport, ja que m’està ajudant a redactar el Pla d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat i de Gènere a Cornudella de Montsant. El document ja està gairebé enllestit i tindrà una vigència de quatre anys, des del 2022 fins al 2025.

Quins són els següents passos?

Tenim previst, en les pròximes setmanes, crear una taula d’igualtat i feminisme. Per això, convocarem a les persones del municipi que vulguin participar, perquè ens ajudin a identificar més objectius i que el Pla d’Igualtat sigui més obert i partícep.

Per què és clau la participació?

Han de participar-hi com més agents millor. De fet, ens hem posat en contacte amb la direcció de l’Institut Escola Corbatera perquè un dels punts del pla és la coeducació.

Per què?

Malauradament, se segueixen assassinant dones per violència masclista. En aquest sentit, la coeducació és clau per erradicar el masclisme. Així, amb el suport del regidor d’Ensenyament, Carles Simarro, volem prevenir, des dels centres educatius, conductes masclistes i fomentar la igualtat per abolir les discriminacions i les diferències, així com la violència de gènere.

El jovent és clau.

Sí. Al fi i a la cap, el Pla d’Igualtat és un document que ha de ser obert i participatiu a qualsevol proposta i totes les idees, com les que puguin tenir els joves de Cornudella de Montsant.

Es parla d’implantar la perspectiva de gènere en l’urbanisme.

Això significa identificar, per exemple, aquells espais del poble que puguin ser foscos o carrers que a una persona, sigui dona o home, li puguin semblar insegurs per manca d’il·luminació.

La igualtat ha de ser transversal en tot el consistori.

Sí. L’hem d’aplicar a tot arreu. Això també significa fer-ho en les comunicacions institucionals, internes o externes; utilitzar un llenguatge no sexista; col·laborar en la conciliació familiar, etc.

També hi ha més homes compromesos amb les Polítiques d’Igualtat.

Totalment. Al mateix Ajuntament de Cornudella tinc un gran suport, ja que el feminisme no és exclusiu de les dones, sinó que necessitem una societat plenament feminista.

Encara hi ha una part de la societat que pensa que el feminisme enfronta les dones contra els homes. Quin missatge els transmetria?

Que no és així. Sap greu que al segle XXI encara hàgim de reivindicar que el feminisme és totalment necessari per assolir la igualtat. Tot i que s’ha avançat molt, hem de seguir lluitant.

Temas

  • entrevista
  • Reus
  • coeducació
  • egidora de Turisme
  • Comunicació i Cultura
  • la d’Acció i Desenvolupament de Polítiques d’Igualtat i de Gènere

Comentarios

Lea También