Mascaretes del Seguici Festiu de Reus per animar als més petits a dur-les

Bona part de les farmàcies de la capital del Baix Camp disposen de dissenys fets per un taller de la ciutat

23 mayo 2020 18:20 | Actualizado a 29 mayo 2020 10:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mulassa, el Carrasclet o el Gegant Indi són alguns dels protagonistes de les mascaretes que, des de fa uns dies, diverses farmàcies de Reus ofereixen als més petitits. L’objectiu és que els nens s’animin a portar aquest element de protecció i prevenció davant del Covid-19 i, per ara, sembla que està funcionant.

«Estem treballant molt. Vam començar amb la Rosa de Reus i el Gegant Indi. Després vam ampliar amb el Carrasclet i la Mulassa. Les últimes incorporacions són el Lleó i l’Àliga», detalla Rosa Duran. Està al capdavant del Taller de Rosa Duran i, fins abans de l’arribada de la pandèmia, treballava especialment amb la confecció de vestuari per a espectacles, tot i que, tal com remarca, «faig qualsevol tipus de feia, des de vestits de núvia a, per exemple, ara estem confeccionant vestuari per a Villablanca». Amb l’arribada del nou coronavirus, les comandes van caure en picat, però ràpid va innovar i el taller va entrar de ple al món de les mascaretes. La Rosa recorda que, abans de la declaració de l’estat d’alarma, es va adonar de la falta de mascaretes, «i va ser l’Antoni Brufau, de la farmàcia de Mas Abelló, el meu barri, que em va proposar confeccionar-ne».

Va ser així que des del taller es va iniciar la recerca de com i amb quin material fer aquesta peça de protecció. «Havia de ser un teixit homologat», recorda. Finalment, va començar a comercialitzar les primeres mascaretes. Estaven certificades i eren de colors llisos. En aquell moment, el producte es va començar a estendre per diverses farmàcies de la capital del Baix Camp. Posteriorment, la Rosa recorda que un fabricant es va posar en contacte amb ella. La proposta era usar un teixit de microfibra. «Ens permetia fer més estampats i, a més, el material és més fi, així que pensant amb l’estiu, era positiu», explica. Amb el canvi de material va ser quan van començar a aflorar els dissenys d’estampats. «També vam pensar amb els més petits i, ja que la Festa Major serà atípica, per què no fer mascaretes amb elements festius?», diu la dissenyadora. La Rosa de Reus i l’Indi van ser els primers dissenys. Es van fer pocs exemplars, però la demanda va començar a créixer, així que la producció va augmentar i també els dissenys, que ja estan presents en pràcticament totes les farmàcies de la ciutat.

Una d’elles és la Farmàcia Ferrús, al número 1 del Rabal de Jesús. La titular de la farmàcia, la Margarita Ferrús, destaca la gran acceptació que han tingut des del primer dia les mascaretes i més ara, amb els nous dissenys amb els elements del Seguici Festiu. En el seu cas, aprofiten l’aparador per mostrar alguns exemplars. «La canalla que passa pel carrer s’ho queda mirant. A més, estan situades just a la seva alçada i els hi encanta», assegura. La Margarita recorda que la microfibra amb la que estan elaborades aquestes mascaretes «és un teixit que està certificat». «Seria un tipus de mascareta quirúrgica», detalla. L’avantatge d’aquestes mascaretes és, per una banda, que estan certificades i, de l’altra, que tenen una vida llarga. «Es poden fer entre 70 i 80 rentades», exposa. A més, recorda que s’han de rentar cada dia que s’utilitzen, «però no cal aigua calenta. Es renten a mà, fregant amb aigua i sabó i llestos». També recorda que hi ha dissenys per a persones adultes, amb colors i estampats.

Comentarios
Multimedia Diari