Meritxell Barberà: «Volem fomentar un gran consens de comerç a Reus»

La nova presidenta de la Unió de Botiguers encara el mandat a partir de la unitat, la descentralització i l’educació comercial a més de la formació

05 marzo 2020 08:34 | Actualizado a 14 marzo 2020 10:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Meritxell Barberà és des del dimarts la presidenta d’Unió de Botiguers de Reus. Una associació comercial fundada, entre altres, pel seu pare Tomàs Barberà, que també en va ser president. Provinent d’una saga familiar vinculada a la històrica jogueteria de la plaça del Mercadal, que l’any que ve celebrarà el seu centenari, Meritxell es posa al capdavant de l’entitat conscient dels reptes comercials de la ciutat i amb uns projectes clars i engrescadors. 

En quin estat de salut es troba la Unió de Botiguers?

Fa quatre anys els membres de l’antiga junta, amb l’Alfred Pitarch al capdavant, vam decidir assumir els deutes i hem pogut sanejar econòmicament l’entitat. Ara som 133 associats i hem d’aconseguir que els comerços entenguin que formar part de la Unió de Botiguers és una inversió de qualitat de serveis, d’unitat i dinamització del comerç. El gran objectiu hauria de ser un associacionisme absolut. 

Aquesta unitat comercial passa per unir-vos a altres entitats de la ciutat?

Un dels temes que em marco com a gran prioritat és establir un gran consens de comerç a la ciutat. No té sentit que anem separats i com sabem, la unió fa la força. Encara s’haurà d’estudiar si aquesta unió la plantegem sota un mateix nom que aculli a diferents associacions o cooperant com a entitats individuals. Haurem de tenir moltes converses, però creiem que si treballem tots junts, les dues opcions poden ser bones. L’objectiu ha de ser el comerç de Reus i la ciutat, no una entitat o l’altra.

Quines novetats planteja en aquest mandat?

M’agradaria incidir en conscienciar a la població sobre la importància del comerç de proximitat. Jo no m’imagino una ciutat buida de comerç com ha passat als Estats Units, que van potenciar els grans centres comercials fora del centre i ara els carrers estan buits i són insegurs. L’educació ens hi pot ajudar molt i vull treballar amb les escoles per tal de sensibilitzar als nens des de ben petits de la importància d’aquest sector que cohesiona, dinamitza la ciutat i la manté viva.

Hi som a temps de recuperar la potència comercial d’abans?

Sí! Reus és un centre comercial a cel obert molt potent i l’hem de salvar. També hi ha el repte de la compra per Internet. El comerç digital és fàcil i còmode, però no té sentit si després no hi ha vida al carrer. També volem incidir en el consum responsable, no cal anar a buscar productes a 1.000 kilòmetres si els tens a prop de casa. D’altra banda, necessitem cooperar amb l’administració perquè ens ajudi a professionalitzar-nos, amb xerrades i cursos, i treballar conjuntament per la dinamització de la ciutat.

Intentareu potenciar els comerços dels barris?

Ens preocupa i volem treballar per tota la ciutat. Els barris necessiten comerç i el nostre suport. Hem d’estendre la dinamització que aconseguim al centre i tinc al cap anar a parlar amb associacions de veïns dels barris menys cèntrics perquè ens ajudin a connectar amb els negocis de la zona.

Què n’opina dels APEUS i la conversió en zona de vianants del centre?

Les àrees de promoció econòmica urbana són una bona idea i al centre hi ha una gran concentració d’establiments, un APEU molt clar al qual donarem suport. En cas que sigui possible estaria bé parlar amb altres barris com el Carrilet, Niloga o passejos i intentar fer altres APEUs, ja que creiem que a Reus n’hi cap més d’un. Pel que fa a la onversió en zona de vianants i el tancament del centre creiem que s’ha de fer un estudi acurat amb les entitats comercials i ens posem a disposició de l’Ajuntament per fer, primer, un estudi de mobilitat per garantir que la gent pugui seguir tenint les mateixes facilitats d’accés al centre.

La restauració ha guanyat protagonisme a l’entitat.

Volem ampliar-ne el nombre de socis, ja que creiem que poden ser partícips i beneficiar-se de les promocions i activitats que fem a la Unió de Botiguers. Tots vivim a la planta baixa, tots venem un servei o producte i tots som complementaris. L’Alfred Pitarch, expresident, en serà el vocal encarregat. Cal treballar pel comerç, perquè fa ciutat i la manté viva.

Comentarios
Multimedia Diari